logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Z-Files #8: Op Zoek Naar Europa

Z-Files: 29/01/2015
Locatie: WORM

Op donderdag 29 januari 2015 gaat Z-Files#8 op zoek naar Europa. Is Europa een oude, vergrijsde wereld geworden die het tempo van globalisering niet langer kan volgen? Is Europa louter een joods-christelijk bolwerk dat zich moet wapenen tegen invloeden van buitenaf? Of kijken we gewoon niet goed? Volgens de Franse filosoof Edgar Morin bestaat Europa bij de gratie van het conflict: tussen sociale klassen, staten, religies en ideeën. ‘Europa’ als een dynamisch complex, waarin het centrum voortdurend verschuift: steeds als Europa zich denkt te verwerkelijken, dienen nieuwe conflicten zich aan. Of moeten we juist buiten Europa naar antwoorden op zoek gaan, zoals Frantz Fanon in 1961 al constateerde. Het Berlijnse tentoonstelling- en onderzoeksproject In Search of Europe? neigt naar de laatste optie: het belangrijkste aan Europa was immers zijn imperiale macht over andere delen van de wereld, die zich aan Europa moesten meten. Aan die uitzonderingspositie van Europa is nu een einde gekomen.

Ernest van der Kwast praat in WORM met een aantal gasten over Europa. Kunstenaar Daniela Swarowsky presenteert haar film Messages From Paradise #2 (2014), waarin  Nederlanders van Marokkaanse afkomst en Marokkanen in her Rifgebied praten over hun perspectieven. Samen met Samuli Schielke maakte zij de tentoonstelling In Search Of Europe? (ISOE) in Berlijn. Deze manifestatie vond plaats in het Kunstraum Kreuzberg/Bethanien en werd gefinancierd door het Duitse Ministerie van Educatie en Onderzoek (BMBF). Het kunstenaarscollectief Bofa da Cara maakte in het kader van ISOE de korte film My European Mind/RE-branding Europe. En de Rotterdamse historicus Zihni Özdil geeft in een gastcolumn zijn eigen visie op Europa. Hoe staat Europa ervoor?

Trailer Messages from Paradise #2 Informatie over en de trailer van My European Mind/Re-branding Europe van Bofa da Cara Aanvang: vanaf 19:30 In samenwerking met WORM OP ZOEK NAAR EUROPA maakt ook deel uit van EURO-FUTURISM, een programma waarin WORM de toekomst van Europa aan een onderzoek onderwerpt.

Z-Files, Kunst en de Stad

Z-Files is een serie programma´s van Sculpture International Rotterdam en Beeldende Kunst & Openbare Ruimte waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van o.a. lezingen, workshops, en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het onderzoeken van actuele ontwikkelingen m.b.t. kunst en de stad.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office