Proefopstelling Kissing Earth, Stationsplein (SIR), foto: Jannes Linders

EventZ-Files

28/08/2015 — 28/08/2015
WORM

Z-Files #12 Kunst en de Stad, Gratis


Z-Files #12, Kunst en de Stad: Flashbacks, vooruitblikken en visioenen

Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Boomgaardsstraat 71

BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) en Sculpture International Rotterdam openen het culturele seizoen met Z-Files #12, vrijdag 28 augustus in WORM. Z-Files is een live talkshow waar kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen met interviews, lezingen, presentaties en mini-colleges. Z-Files #12 staat in het teken van ‘Kunst en de stad: flashbacks, vooruitblikken en visioenen’. Hoe staat het ervoor? Wat zijn de plannen en wat zijn de dromen? Gastheer Ernest van der Kwast gaat samen met zijn gasten op zoek naar de antwoorden.

img_2143

De avond begint met een interview met Dees Linders, artistiek leider van Sculpture International Rotterdam. Andere gasten zijn: Adriaan Visser, wethouder Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport; beeldhouwer, installatie- en lichtkunstenaar Jan van Munster, beeldend kunstenaar Jonas Staal; lector culturele diversiteit Nana Adusei-Poku, curator Lisette Smits en Lauran Schijvens. Daarnaast wordt de routekaart Art & Architecture gelanceerd en is de Z-Files krant #2 net binnen, vers van de pers.

visser-25

Adriaan Visser, wethouder Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport wordt geïnterviewd over het beleid van de beeldende kunst in de openbare ruimte. Daarnaast wordt er gesproken over de controverse van de komst van Olafur Eliasson’s Kissing Earth en de broodnodige restauratie van het beeld van Gabo (zonder titel) dat al in 1957 werd geplaatst voor de Bijenkorf en nog steeds voor Rotterdam de wederopbouw van de vernietigde stad symboliseert.

Jan van Munster, foto: Edward Suzanna

Beeldhouwer, installatie- en lichtkunstenaar Jan van Munster wordt geïnterviewd over het ‘kunstwerk’ op de atoomkelder aan de Coolsingel dat nog steeds door velen aan hem wordt toegeschreven. Het ‘object’ doet inmiddels dienst als skateramp voor de jeugd die hier dagelijks vertoeft. Van Muster heeft over het werk gemengde gevoelens; het werk is nooit voltooid en is voor Van Munster geen kunstwerk van zijn hand. Binnenkort wordt het object gesloopt. (foto: Edward Suzanna)

Jonas Staal

Jonas Staal (1981) is een beeldend kunstenaar, zijn werk behandelt de relatie tussen kunst, politiek en ideologie en is regelmatig aanleiding geweest voor publiek debat. Ernest van der Kwast gaat in gesprek met Jonas Staal over de rol van kunst in politiek en de diverse werken die de kunstenaar de afgelopen jaren realiseerde; zijn visioenen voor de stad en de kunst; welke rol hij voor zichzelf ziet weggelegd en de nieuwe mogelijkheden die hij signaleert voor de kunst en de kunstenaars in de stad.

ildschirmfoto_2013-02-11_um_19.27.36-e1422876297696

Nana Adusei-Poku, lector Culturele Diversiteit aan de Hogeschool Rotterdam en docent Media Arts aan de Zurich University of the Arts, behandelt de culturele diversiteit binnen het domein ’kunst en de stad’, waarbij het publiek en de kunst langs de meetlat worden gelegd. Zij werd eerder door Ernest van der Kwast geïnterviewd via Skype, het interview wordt op de Z-Files avond vertoond.

Lauran Schijvens (2)

Kunsthistoricus, ontwerper Lauran Schijvens geeft een analyse van het ontwerp van Kissing Earth; het veelbesproken kunstwerk van de Deense, uit IJsland afkomstige installatiekunstenaar Olafur Eliasson. Het schetsontwerp voor het kunstwerk bestaat uit twee wereldbollen, die elkaar raken op de plek van Rotterdam. Het imposante, monumentale werk zal naar alle waarschijnlijkheid in 2016 geplaatst worden op het Stationsplein voor Rotterdam Centraal.

Naum Gabo, Bijenkorf, foto: Ossip Van Duivenbode (SIR)
De ‘Art & Architecture’ routekaart wordt feestelijk gelanceerd. De speciale routekaart is een uitgave van OMi Rotterdam en BKOR en leidt langs de kunst in het naoorlogse Rotterdam, van Central Post met de lichtkathedraal van Louis van Roode tot de Markthal met de voedselkathedraal van Arno Coenen. De kaart toont de unieke relatie tussen het ontwerp van de stad en de prominente plek van beeldende kunst in de openbare ruimte vanaf de wederopbouw. (foto: Naum Gabo, Bijenkorf, foto: Ossip Van Duivenbode)

Louis van Roode, muurschildering Olvehflat, foto: Ossip Van Duivenbode (BKOR)

Zet in de agenda! Z-Files #13 is op donderdag 29 oktober in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg. De Z-Files staat dan geheel in het teken van beeldhouwer, graficus en kunstschilder Louis van Roode (1914-1964). Aanleiding is de restauratie van de muurschildering van de Olvehflat, in de volksmond  ook wel Lijnbaanflats genoemd, en de wederopbouw van Rotterdam waarin Louis van Roode een hoofdrol heeft gespeeld. (Louis van Roode, muurschildering Olvehflat, foto: Ossip Van Duivenbode)

Z-Files #2

De tweede editie van de gratis Z-Files krant is uit! De krant informeert over alles wat er op dit moment de moeite waard is te weten op het gebied van kunst en de openbare ruimte in Rotterdam. Ook Beijing komt aan bod. Verder is er een uitgebreid artikel over de verrassende én onverwachte kunst op en rond de Coolsingel, een epistel over de wederopbouwkunst, een column van Elfie Tromp en nog veel meer… De krant is op de avond verkrijgbaar.

Z-Files is van Sculpture International Rotterdam en BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte ). De productie is in handen van Anne van Summeren, gastheer is Ernest van der Kwast. Met dank aan WORM Rotterdam en alle gasten van de avond.