Z-Files

19/06/2014
22 Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Z-Files#2: boekpresentatie Steen in Water


Presentatie van de publicatie Steen in Water – een onbekend aardwerk voor de 1e Maasvlakte

Op donderdag 19 juni wordt tijdens Z-Files, Kunst en de Stad de publicatie Steen in Water gepresenteerd. Deze presentatie is onderdeel van IABR–2014–URBAN BY NATURE en vindt plaats op een van de locaties van de 6eIABR, het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in het Museumpark.

De publicatie Steen in Water vertelt over de totstandkoming van een verborgen land art kunstwerk op de 1e Maasvlakte in de jaren ’70.

Ooit was het ’t grootste land art-kunstwerk van Nederland, tot stand gekomen tussen 1975 en 1979 met het voor die tijd enorme budget van 650.000 gulden. Het indrukwekkende werk van beeldend kunstenaars Teun Jacob en Kees Verschuren is door zijn omheining en afzondering nagenoeg onbekend gebleven.

Jacob en Verschuren werkten vijf jaar aan dit aardwerk dat als mengvorm van industrie, stad en land, een unieke positie inneemt binnen de land art. Ze combineerden industriële materialen met een beplantingsstructuur die de Noordzeestormen moest kunnen weerstaan.

De publicatie Steen in Water vertelt over de totstandkoming van dit kunstwerk, over de inspraak, de vele meningen, de protesten, en de bijdragen van andere Nederlandse kunstenaars. Historische foto’s en bouwtekeningen tonen het werk en laten zien hoe intieme ruimtes werden gecombineerd met weidse uitzichten.

Op 19 juni vindt ter gelegenheid van het verschijnen van de publicatie een speciale editie plaats van de Z-Files. Aan het woord komen o.a. Siebe Thissen (hoofd BKOR van het CBK Rotterdam), Sandra Smets (kunsthistoricus en schrijver) en Kees Verschuren (beeldend kunstenaar). De sprekers zullen nader ingaan op land art in het algemeen en dit uitzonderlijke werk op de 1e Maasvlakte in het bijzonder.

Publicatie

Steen in Water – een onbekend aardwerk voor de 1e Maasvlakte
Auteurs: Sandra Smets (essays) en Han Lörzing (voorwoord)
Beeldessay: Kees Verschuren en Arthur Meyer
ISBN: 978-90-819835-1-8
Uitgever: ICU art projects
Prijs: € 15

De publicatie is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van de gemeente Rotterdam, de erven Jacob-Chavannes en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

Z-Files, Kunst en de Stad

Z-Files is serie programma´s van Sculpture International Rotterdam en BKOR (beide onderdeel van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam) waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.