logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Z-Files #7: De Appels van Kees Franse

Z-Files: 11/11/2014

Op donderdag 11 december organiseert Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) de zevende editie van de Z Files: Kunst en de stad. Deze editie staat in het teken van de Rotterdamse kunstenaar Kees Franse (1924-1982).

Over de kunstenaar
Kees Franse (Oud Beijerland, 1924 – 1982) bekwaamde zich vooral in de schilderkunst, was oprichter van de schildersgroep Argus, maar maakte ook werk voor de openbare ruimte, waaronder een gekleurd betonreliëf boven de entree van het huidige Stadsarchief in Rotterdam (1962). Hij had een bijzondere belangstelling voor appels, waarvan hij enorme houten sculpturen maakte. Zijn ‘appels’ staan onder meer in Gorinchem, Amsterdam, Arnhem en Leiden. Beroemd is zijn in 1975 vervaardigde ‘Schiphol-appel’, waarop duizenden reizigers in de loop der jaren hun namen en boodschappen achterlieten, en die in die tijd fungeerde als ontmoetingspunt.

De eerste appels maakte Franse in 1973 in Rotterdam. Voor de Heemraadssingel, waar hij ook zijn woning en atelier had, maakte hij vier uit Kambalahout opgebouwde appels. Het werk was de enige aankoop van de gemeentelijke Commissie Beelden in de Stad. De beeldengroep werd na zijn onthulling al snel door stadsbewoners in het hart gesloten.

Restauratie
Na veertig jaar bleken de beelden echter onderhevig aan rotting, en moest het hout worden vervangen.  Dankzij inspanningen van Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en een dotatie van het stadsbestuur konden de appels in 2014 opnieuw worden gemaakt. In de Restauratiewerkplaats Schiedam, gespecialiseerd in de restauratie van molens, werden de vier houten appels op basis van 3D-scans geheel opnieuw vervaardigd.

Programma Z-Files#7
Onder leiding van Mijke Loeven (directeur Jazz International Rotterdam en bewoner van de Heemraadssingel) komen een aantal sprekers aan het woord die Franse en zijn werk goed kennen, waaronder beeldend kunstenaar Klaas Gubbels; kunstverzamelaar en blogger Joris Veltman; restaurateur van de Appels Rob Batenburg (Restauratiewerkplaats Schiedam) en kunstverzamelaar en buurtbewoner van de Heemraadssingel Alexander Ramselaar.

Ook worden er twee films getoond, waaronder een film van Emile Steginga over de restauratie van de Appels, en een film van Thys Ockersen uit 1975, waarin Franse laat zien hoe hij zijn Appels maakte. Deze film wordt ook ingeleid door Ockersen. Na afloop worden de nieuwe Appels feestelijk ingewijd met appelsap en Apfelkorn.

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. Het verbindt de kunst van de stad met wat in de wereld er omheen gebeurt.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert en ontwikkelt een publieke collectie ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van Rotterdam.
Naar website SIR

BKOR ontwikkelt en archiveert kunstprojecten in de openbare ruimte, vooral in buurten en wijken. Het veelzijdige programma draagt bij aan de stad Rotterdam.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office