Z-Files

13/05/2015
5 Het Nieuwe Instituut

Z-Files #11: Street Art – Now & Beyond


In geen enkele stad in Nederland zijn zoveel muurschilderingen te vinden als in Rotterdam. Voor de oorlog waren reclameschilderingen beeldbepalend voor de stad. Inmiddels zijn de schilderingen van bedrijven vervangen door abri’s en tijdelijke posters.  Nu wordt beeld op straat vaak gemaakt door street-art kunstenaars, die daarmee hun eigen signatuur laten zien. Sinds graffiti voor het eerst opdoemde in het straatbeeld is ook deze kunstvorm verder geëvolueerd en geaccepteerd. De elfde editie van de Z-Files gaat over deze ontwikkeling van illegale bezigheid tot geliefde en zelfs gecommercialiseerde kunstvorm. Gebruiken kunstenaars graffiti nog steeds om de straat te claimen en maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten? Of is street art verworden tot (winstgevende) decoratie? En wat is de toekomst van street art?

Programma

Siebe Thissen (hoofd BKOR van het CBK Rotterdam) introduceert de avond; in 2007 schreef hij het boek ‘Mooi van ver’, over muurschilderkunst in Rotterdam. Moderator Léon van Geest presenteert de avond in het Nieuwe Instituut. Vormgever Rens Muis schreef een boek over graffiti in Rotterdam en draagt een column voor over graffiti van toen, nu en straks. Daarna praat Van Geest met Dave Vanderheijden; hij vertelt over het project Rewriters, een nieuwe kunstroute in Rotterdam die gebaseerd is op straatkunst (graffiti en street art). Ook spreekt Van Geest met het Rotterdamse collectief OPPERCLAES: Welke ontwikkelingen zien zij in de hedendaagse street art? Wat komt er nog? Het duo Haas & Hahn werd onder andere bekend door hun project Favela Painting, dat zij realiseerden in Rio de Janeiro. Van Geest praat met hen over deze inzet van straatkunst: Wat kan Rotterdam nog leren van hun combinatie van street art en community building? Beeldend kunstenaar Onno Poiesz heeft wortels in de graffiticultuur en realiseert vaak kunstprojecten in de openbare ruimte. Met hem praat Van Geest over het al dan niet aanwezige verschil tussen kunst met een grote en een kleine K, en over de toekomst van graffiti.

Met

Léon van Geest is de moderator voor Z-Files #11, en treedt vaker op als moderator op het gebied van cultuur en stedelijke ontwikkeling. Hij is opgeleid als Industrieel Ontwerper aan de TU Delft. Van Geest is directeur van de Rotterdamse Dakendagen, commissielid bij de RRKC voor het cultuurplan 2017-2020, bestuurslid bij Stichting Singeldingen en voorzitter van de Commissie van Toezicht in de Rotterdamse Stadsgevangenis.

Dave Vanderheijden is directeur van HipHop in je Smoel; in 1999 opgericht door een groep enthousiaste hiphopliefhebbers met als doel verslag te doen van de nationale en internationale hiphopscene. Sindsdien heeft HIJS zich ontwikkeld tot een belangrijke speler binnen de Nederlandse hiphop. Vanderheijden houdt zich momenteel bezig met het project Rewriters, een nieuwe kunstroute in Rotterdam die gebaseerd is op straatkunst.

Rens Muis is vormgever en één van de oprichters van het Rotterdamse ontwerpbureau 75B. Dit bureau werkte aanvankelijk voor jonge culturele initiatieven als Showroom Mama, Waterfront en Passionate, en is tegenwoordig verantwoordelijk voor de identiteit van o.a. Codarts Hogeschool voor de Kunsten, Mondriaan Fonds, International Film Festival Rotterdam en het Van Abbemuseum. In 2007 schreef hij samen met Wessel Wessels het boek Graffiti in Rotterdam.

Opperclaes werd opgericht door Bruce Tsai-Meu-Chong en Linda van der Vleuten. Hun galerieruimte is gevestigd aan de Claes de Vrieselaan in Rotterdam. Tsai-Meu-Chong en Van Vleuten hebben een achtergrond in grafische vormgeving, illustratie en event planning. In 2010 richtten zij Opperclaes op om jonge creatieven uit verschillende disciplines een podium te bieden. Eén van hun recente project is Opperclaes Extra Large; een serie wandschilderingen op  de kopgevel van de Hofbogen.

Het duo Haas & Hahn bestaat uit kunstenaars Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn. Koolhaas is afgestudeerd op de Design Academy in Eindhoven met de disipline Grafisch Ontwerpen. Hij is sinds zijn afstuderen freelance audio-visueel ontwerper en illustrator. Urhahn heeft gewerkt als journalist, copywriter en art-director en heeft verschillende bedrijven opgezet in de evenementensector en de televisie productie. Ze begonnen hun samenwerking in 2005: Na een bezoek aan Brazilië keerden ze later terug om samen met de jeugd daar grote kunstwerken te maken op de muren van sloppenwijken; Favela Painting.

Onno Poiesz is beeldend kunstenaar. Hij werk onder andere met keramiek, terrazzo en beton. Daarmee ontwerpt hij vormen die niet vaak in dit materiaal te zien zijn. Ook maakte hij De Schaduw, een sculptuur van een Duitse Heinkel bij het Museum ’40 ’45 NU. Recentelijk voegde hij een grote muurschildering toe aan een gebouw aan de Heer Bokelweg, vlak achter het Hofplein.

Toegang: Gratis

Foto: ‘Praca Cantao, panorama’ (2010), Courtesy of Haas & Hahn

Z-Files

Z-Files, Kunst en de Stad is een serie programma’s van SIR en BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van o.a. lezingen, interviews, workshops, en excursies. Dit programma belicht de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en onderzoekt actuele ontwikkelingen met betrekking tot kunst en de stad. SIR en BKOR zijn programma’s van het CBK Rotterdam.