Kunstwandelen


Tijdens de coronamaatregelen wordt er meer gewandeld. In Rotterdam trekken mensen naar de parken en stranden om uit te waaien. Op veel plekken in de stad is het daardoor erg druk. Zin in een rustige route? Rotterdam is in Nederland de stad met de meeste kunst in de openbare ruimte. Wandelend langs de kunst kun je de stad verkennen en genieten van de buitenlucht, zeker nu de zon zich iets vaker laat zien.

Welke mogelijkheden zijn er?

Online plattegrond

Op BKOR.nl vind je honderden beelden op de plattegrond. Je kunt zelf een wandeling uitstippelen bij jou in de buurt, of juist in een heel ander deel van Rotterdam. De informatie over de beelden is via de plattegrond te vinden.

Geprinte plattegrond (of te downloaden pdf)

We hebben een drietal plattegronden gemaakt waarmee je een kunstwandeling kunt maken. Ze zijn beschikbaar bij Rotterdam Info aan de Coolsingel en onderstaand als pdf te downloaden.

Kunstroute Rotterdam

Op vrijdag 8 oktober werd tijdens de ‘Week van de Toegankelijkheid’ de wandelkaart Kunstroute Rotterdam gelanceerd, een uitgave van CBK Rotterdam. Wandelend van de Westersingel naar de Wilhelminapier maak je kennis met dertig beelden. Puntige beschrijvingen in het Nederlands en Engels bieden een schat aan informatie. Dat is handig, want nergens zie je zo veel fraaie kunstwerken op straat als in Rotterdam. De kwaliteit van de werken is uitzonderlijk en ook de staat waarin ze verkeren mag er zijn.

De Kunstroute Rotterdam is te verkrijgen bij Tourist Information Rotterdam, TENT Rotterdam en CBK Rotterdam.
Download hier.

Lichtroute

In Rotterdam wordt een aantal kunstwerken en gebouwen op een bijzondere manier aangelicht, en duikt er poëzie op in het donker. De gemeente Rotterdam en CBK Rotterdam hebben samen een routekaart gemaakt, die je langs deze nachtelijke highlights in de stad voert.
Download hier.

Feijenoord Monumentaal

Met deze kaart in de hand is het mogelijk een wandeling te maken langs kunstwerken die de wijk Feijenoord rijk is, en die op deze kaart gegroepeerd werden rond de thema’s arbeid, haven en migratie. Feijenoord telt meer monumenten en sculpturen, maar deze zijn niet in de stadswandeling opgenomen.
Download hier.

Singeltracé

De Romantische Singelfamilie van Rotterdam werd halverwege de 19e eeuw ontwikkeld en vanaf 2000 intensief gerestaureerd. Vijftien jaar duurde de uitvoering van Het Singelplan, inclusief de bijbehorende kunstopdrachten. Deze kaart leidt langs de singels van drie wijken in Rotterdam Noord: Blijdorp, het Oude Noorden en Crooswijk. Er zijn kunstwerken uit diverse periodes te ontdekken. Het is een uitnodiging om te onthaasten en terug te gaan in de tijd.
Download hier.

Art Index Tours

Do-It-Yourself Art Walk_Vrouwen in Rotterdam
8 maart 2022 brengt Art Index Rotterdam een ode aan kunstenaar Madeleine Berkhemer (1973-2019) met de tweede DIY Art Walk_Vrouwen in Rotterdam. De wandeling start in de Tuin van Noord bij haar pas onthulde kunstwerk Parabola Blues (2021) en de wandeling stopt bij De verloren parel (2015) in Het Park. Met 10.000 stappen volg je een verrassende selectie publieke kunst van vrouwelijke makers. Art Index Rotterdam geeft een toegift door het Scheepvaartkwartier richting het centrum en tipt langs de route een aantal galeries van vrouwelijke galeriehouders. De route is in beide richtingen te lopen. Download de gratis PDF hier.

Kunst van vrouwen
8 maart 2021 werd De vlecht van Kalliopi Lemos toegevoegd aan het beeldenterras langs de Westersingel. Een mooie aanleiding voor een wandeling langs een selectie kunst op straat gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. Kort door de bocht ‘vrouwen’kunst in Rotterdam. Onderweg zie je heel veel kunst, waar niet bij stil wordt gestaan om zo de disbalans tussen makers voelbaar te maken. Een rondje van 11 kilometer van noord, naar oost, west en terug naar het centrum. Kunstenaar Judith van den Berg stelt vragen en speciaal voor deze wandeling, koos zij er twee uit voor jou om onderweg bij stil te staan. Verspreid je graag sporen van je bestaan? Vind je het fijn om sporen te vinden van het bestaan van anderen?

DIY COOL Art Walk
De COOL Art Walk is een afwisselende wandeling op de vernieuwde Coolsingel. Volg de kunst en ervaar onderweg de geschiedenis en toekomst, architectuur, groen en stadsontwikkeling van deze stadsboulevard die nu de ruimte biedt aan fietsers en wandelaars. Je komt op verrassende plekken, kijkt met andere ogen om je heen en op woensdagen stipt 12 uur kan je voor het oude postkantoor het performancekunstwerk van Elmgreen en Dragset in uitvoering zien. Performancekunstenaar Wim Konings brengt dan de magische boodschap, ‘It is never too late   to say   sorry!’.

Florentijn Hofman Art Walk
In de geüpdatete Florentijn Hofman Art Walk is de focus verlegd naar West. Via Museumpark – Zwarte kraai (2006),  Schiemond – Vijf papieren boten (2010), Merwe-Vierhaven (Fake Me Hard t/m 15 augustus 2021), Bospoldervos (2020), Oud Mathenesse – met pareltjes in de Landenbuurt, door naar Schiedam voor Hofmans Stadscocon (2021). De Stadscocon is een tijdelijke installatie, gratis te ervaren tot 1 oktober 2021 in het middenschip van de gotische Sint Janskerk aan de Lange Kerkstraat 37 in Schiedam.

Gavin Turk Art Walk
Bij de onthulling van de 3.5 meter hoge bronzen deur op de kop van Wilhelmina-pier is in de geest van ‘young British artists’, de Gavin Turk Art Walk ontwikkeld. Een verrassende actuele wandeling van Wilhelminapier naar Oud Charlois, die gaat over plekken, kijken en verbanden zien. Landen op Zuid, een haven in ontwikkeling, turen over de rivier, verhalende kunst en neem gerust een stukje de watertaxi. Tot 31 juli 2021 is een onderwaterwandeling in de Maastunnel langs meer dan 670 Publieke Werken een leuke afronding op weg naar de noordoever.

Internationale beeldenroute

Op de website van Sculpture International Rotterdam vind je de internationale beeldencollectie van de stad, waaronder de beeldengroep aan de Westersingel. Een mooi stukje van een kunstwandeling.

Rotterdam Routes

De handige app Rotterdam Routes biedt onder meer een aantal kunstwandelingen die in samenwerking met CBK Rotterdam tot stand zijn gekomen. Zoals de Galerie, Kunst en Stadse Schoonheid route met Ernest van der Kwast die je meeneemt langs een aantal geweldige galerieën en bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte. Of de Street Art route met Peter Helm die zich hard maakt voor de acceptatie van street art.

Dierenroute

Ontdek de verborgen dieren van de stad. De geschiedenis van de stad lijkt bepaald te zijn door voorname en belangrijke mensen, mannen vooral. Maar er waren ook heel belangrijke dieren in de stad, met hun eigen verhaal. En die dieren zijn er nog steeds. Neem bijvoorbeeld de Kikker van Elie, Elie van Rijckevorsel. Hij is uiteindelijk terecht gekomen op een borstbeeld, een heel voornaam borstbeeld, samen met Elie. Hij staat bij de Veerhaven. In Rotterdam leven overigens drie soorten kikkers; de bruine kikker en twee ‘groene’ kikkers, de bastaardkikker en de Meerkikker. De bruine kikker zou je op deze wandeling kunnen tegenkomen in de Historische Tuin Schoonoord.
Meer informatie

Levens loopwandeling

Deze wandeling is een inspiratietocht en toeristische wandeling langs de oevers van de Nieuwe Maas in Rotterdam. De route kent meerdere tussenstops. Op die stops wordt een of meerdere ‘levensvragen’ gesteld die alleen door jou persoonlijk kunnen worden beantwoord. Vind de route hier.

Publicatiedatum: 24/06/2021