Kunstwandelen


Rotterdam is in Nederland de stad met de meeste kunst in de openbare ruimte. Wandelend langs de kunst kun je de stad verkennen en genieten van de buitenlucht.

Welke mogelijkheden zijn er?

Interactieve routekaarten

Op www.bkor.nl/routes vind je zes interactieve online wandelroutes die elk, binnen hun eigen thema, een selectie van de Rotterdamse beeldencollectie aandoen. De routes zijn nu toegankelijk gemaakt voor je mobiele telefoon zonder een app te hoeven downloaden. Ga naar www.bkor.nl/routes, selecteer de route die je wilt gaan lopen en zie waar je je op de plattegrond bevindt. Zo is het heel makkelijk om de route te volgen. Ook kun je kiezen waar je je kunstroute begint: vanaf het begin, in het midden of aan het eind? Alles kan! Wandel door de stad en ontdek alles over de rijke beeldencollectie van Rotterdam.

Online plattegrond

Op BKOR.nl vind je honderden beelden op de plattegrond. Je kunt zelf een wandeling uitstippelen bij jou in de buurt, of juist in een heel ander deel van Rotterdam. De informatie over de beelden is via de plattegrond te vinden.

Kunstroute Hoogvliet

Deze routekaart toont een selectie van zestien kunstwerken in Hoogvliet voor een mooie wandel- of fietsroute, die zowel door het vele groen voert, als langs een rijke stads- en kunstgeschiedenis. In dit gebied zijn ruim dertig kunstwerken te vinden, herinnerend aan periodes die belangrijk waren voor de ontwikkeling van dit deel van de stad in een tijd dat de percentageregeling bestond, waarbij ongeveer een procent van de bouwsom voor kunst werd bestemd. Ze verwijzen naar de wederopbouw van de jaren vijftig, de stadsverfraaïing van de jaren zestig, het functionele denken van de jaren zeventig en erna. Opvallend is dat er aardig wat creaties tussen zitten van beroemde kunstenaars, beelden waarvan er maar één in de wereld te vinden is: in Hoogvliet dus.
Download hier.

Kunstroute Rotterdam, van Zuidplein naar Rotterdam Centraal Station

Op woensdag 26 oktober 2022 werd de Kunstroute Rotterdam, van Zuidplein naar Centraal Station gelanceerd. De nieuwste kaart in de serie kunstroutes komt langs 38 bekende en minder bekende kunstwerken en brengt u van Zuidplein via de Dordtselaan, Maashaven en Rijnhaven, over de Erasmusbrug en Coolsingel naar het Centraal Station. In samenwerking met Stichting Oren en Ogen Tekort zijn de beelden toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De routekaart is verkrijgbaar bij Tourist Information Rotterdam.
Download hier.

Kunstroute Rotterdam, van Westersingel naar Wilhelminapier

Tijdens deze wandeling van de Westersingel naar de Wilhelminapier maak je kennis met dertig beelden. Puntige beschrijvingen in het Nederlands en Engels bieden een schat aan informatie. Dat is handig, want nergens zie je zo veel fraaie kunstwerken op straat als in Rotterdam. De kwaliteit van de werken is uitzonderlijk en ook de staat waarin ze verkeren mag er zijn.
Download hier.

Lichtroute

In Rotterdam wordt een aantal kunstwerken en gebouwen op een bijzondere manier aangelicht, en duikt er poëzie op in het donker. De gemeente Rotterdam en CBK Rotterdam hebben samen een routekaart gemaakt, die je langs deze nachtelijke highlights in de stad voert.
Download hier.

Feijenoord Monumentaal

Met deze kaart in de hand is het mogelijk een wandeling te maken langs kunstwerken die de wijk Feijenoord rijk is, en die op deze kaart gegroepeerd werden rond de thema’s arbeid, haven en migratie. Feijenoord telt nog meer monumenten en sculpturen, maar deze zijn niet in de stadswandeling opgenomen.
Download hier.

Singeltracé

De Romantische Singelfamilie van Rotterdam werd halverwege de 19e eeuw ontwikkeld en vanaf 2000 intensief gerestaureerd. Vijftien jaar duurde de uitvoering van Het Singelplan, inclusief de bijbehorende kunstopdrachten. Deze kaart leidt langs de singels van drie wijken in Rotterdam Noord: Blijdorp, het Oude Noorden en Crooswijk. Er zijn kunstwerken uit diverse periodes te ontdekken. Het is een uitnodiging om te onthaasten en terug te gaan in de tijd.
Download hier.

Rotterdam Routes

De handige app Rotterdam Routes biedt onder meer een aantal kunstwandelingen die in samenwerking met CBK Rotterdam tot stand zijn gekomen. Zoals de route Galerie, Kunst en Stadse Schoonheid met Ernest van der Kwast die je meeneemt langs een aantal geweldige galeries en bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte. Of de route Street Art met Peter van der Helm die zich inzet voor de acceptatie van streetart.

Art Index Tours

Do-It-Yourself Art Walk, Vrouwen in Rotterdam
Deze Art Walk brengt een ode aan kunstenaar Madeleine Berkhemer (1973-2019). De wandeling start in de Tuin van Noord bij haar kunstwerk Parabola Blues (2021) en eindigt bij De verloren parel (2015) in Het Park. Met 10.000 stappen volg je een verrassende selectie publieke kunst van vrouwelijke makers. Art Index De route is in beide richtingen te lopen. Download de gratis PDF hier.

DIY COOL Art Walk
De COOL Art Walk is een afwisselende wandeling op de vernieuwde Coolsingel. Volg de kunst en ervaar onderweg de geschiedenis en toekomst, architectuur, groen en stadsontwikkeling van deze stadsboulevard die nu de ruimte biedt aan fietsers en wandelaars. Je komt op verrassende plekken, kijkt met andere ogen om je heen en op woensdagen stipt 12 uur kan je voor het oude postkantoor het performancekunstwerk van Elmgreen en Dragset in uitvoering zien. Performancekunstenaar Wim Konings brengt dan de magische boodschap, ‘It is never too late to say sorry!’.

Gavin Turk Art Walk
Bij de onthulling van de 3.5 meter hoge bronzen deur op de kop van Wilhelmina-pier is in de geest van ‘young British artists’, de Gavin Turk Art Walk ontwikkeld. Een verrassende actuele wandeling van Wilhelminapier naar Oud Charlois, die gaat over plekken, kijken en verbanden zien. Landen op Zuid, een haven in ontwikkeling, turen over de rivier, verhalende kunst en neem gerust een stukje de watertaxi.

Publicatiedatum: 24/06/2021