Kunstwandelen

Tijdens de coronamaatregelen wordt er meer gewandeld. In Rotterdam trekken mensen naar de parken en stranden om uit te waaien. Op veel plekken in de stad is het daardoor erg druk.

Zin in een rustigere route?

Rotterdam is in Nederland de stad met de meeste kunst in de openbare ruimte. Wandelend langs de kunst kun je de stad verkennen en genieten van de buitenlucht, zeker nu de zon zich iets vaker laat zien.

Welke mogelijkheden zijn er?

Online plattegrond

Op BKOR.nl vind je honderden beelden op de plattegrond. Je kunt zelf een wandeling uitstippelen bij jou in de buurt, of juist in een heel ander deel van Rotterdam. De informatie over de beelden is via de plattegrond te vinden.

Geprinte plattegrond (of te downloaden pdf)

We hebben een drietal plattegronden gemaakt waarmee je een kunstwandeling kunt maken. Ze zijn beschikbaar bij Rotterdam Info aan de Coolsingel en onderstaand als pdf te downloaden.

Nieuw

CBK Rotterdam werkt deze zomer aan een nieuwe routekaart langs de bijzondere kunstcollectie van Sculpture International Rotterdam: van het Beeldenterras tot aan de kop van de Wilhelminapier. Hou deze pagina in de gaten voor meer informatie.

Lichtroute

In Rotterdam wordt een aantal kunstwerken en gebouwen op een bijzondere manier aangelicht, en duikt er poëzie op in het donker. De gemeente Rotterdam en CBK Rotterdam hebben samen een routekaart gemaakt, die je langs deze nachtelijke highlights in de stad voert.
Download lichtroute Engels
Download lichtroute Nederlands

Feijenoord Monumentaal

Met deze kaart in de hand is het mogelijk een wandeling te maken langs kunstwerken die de wijk Feijenoord rijk is, en die op deze kaart gegroepeerd werden rond de thema’s arbeid, haven en migratie. Feijenoord telt meer monumenten en sculpturen, maar deze zijn niet in de stadswandeling opgenomen.
Route Feyenoord

Singeltracé

De Romantische Singelfamilie van Rotterdam werd halverwege de 19e eeuw ontwikkeld en vanaf 2000 intensief gerestaureerd. Vijftien jaar duurde de uitvoering van Het Singelplan, inclusief de bijbehorende kunstopdrachten. Deze kaart leidt langs de singels van drie wijken in Rotterdam Noord: Blijdorp, het Oude Noorden en Crooswijk. Er zijn kunstwerken uit diverse periodes te ontdekken. Het is een uitnodiging om te onthaasten en terug te gaan in de tijd.
Download route singeltrace

Art Index Tours

Kunst van vrouwen

Kunst van vrouwelijke makers komt nog niet zo heel vaak voor, gelukkig wel steeds vaker. Zo werd er op 8 maart 2021 – vrouwendag – een nieuwe kunstwerk van Kalliopi Lemos, de Vlecht, onthuld op het beeldenterras aan de Westersingel. Een reden voor CBK Rotterdam en Art Index om een gratis Art Walk Rotterdam te lanceren met een wandeling langs kunst van enkel vrouwelijke makers. De rondwandeling is ongeveer 10.000 stappen. De wandeling bij de Vlecht.

Deze ‘vrouwenkunst’-wandeling is hier gratis te downloaden. Print de wandeling uit of neem ‘m mee op je telefoon en wandel samen met een vriend/in langs kunst van vrouwelijke makers in hartje Rotterdam.

Coolsingel DIY Art Walk

De 3e Art Index Rotterdam x CBK Rotterdam ‘DIY COOL ART WALK’ is een wandeling op de heringerichte Coolsingel. We volgen de publieke kunst en fraai teruggeplaatste kunstwerken uit de Sculpture International Rotterdam en Stadscollectie. Uiteraard is er ook aandacht voor geschiedenis, architectuur, en stadsontwikkeling.

De route loop je zelf, de routekaart kan je hier downloaden.

Art Index Rotterdam is partner van CBK Rotterdam. Samen organiseren we geregeld avond-kunstwandelingen langs de beelden in de stad. Online biedt Art Index ook wandelingen aan, waaronder een ‘Bospoldervoswandeling’.
Meer informatie

De gratis Art Walk Rotterdam is een rondwandeling van ongeveer 10.000 stappen en voert langs publieke kunst van vrouwelijke kunstenaars, hier gratis te downloaden.

Internationale beeldenroute

Op sculptureinternationalrotterdam.nl vind je de internationale beeldencollectie van de stad, waaronder de beeldengroep aan de Westersingel. Een mooi stukje van een kunstwandeling.
Meer informatie

Rotterdam Routes

De handige app Rotterdam Routes biedt onder meer een aantal kunstwandelingen die in samenwerking met CBK Rotterdam tot stand zijn gekomen.
Meer informatie

Dierenroute

Ontdek de verborgen dieren van de stad. De geschiedenis van de stad lijkt bepaald te zijn door voorname en belangrijke mensen, mannen vooral. Maar er waren ook heel belangrijke dieren in de stad, met hun eigen verhaal. En die dieren zijn er nog steeds. Neem bijvoorbeeld de Kikker van Elie, Elie van Rijckevorsel. Hij is uiteindelijk terecht gekomen op een borstbeeld, een heel voornaam borstbeeld, samen met Elie. Hij staat bij de Veerhaven. In Rotterdam leven overigens drie soorten kikkers; de bruine kikker en twee ‘groene’ kikkers, de bastaardkikker en de Meerkikker. De bruine kikker zou je op deze wandeling kunnen tegenkomen in de Historische Tuin Schoonoord.
Meer informatie

Publicatiedatum: 20/06/2021