Kunstwandelen


Rotterdam is in Nederland de stad met de meeste kunst in de openbare ruimte. Wandelend langs de kunst kun je de stad verkennen en genieten van de buitenlucht.

Welke mogelijkheden zijn er?

Online plattegrond

Op BKOR.nl vind je honderden beelden op de plattegrond. Je kunt zelf een wandeling uitstippelen bij jou in de buurt, of juist in een heel ander deel van Rotterdam. De informatie over de beelden is via de plattegrond te vinden.

Kunstroute Rotterdam, van Zuidplein naar Rotterdam Centraal Station

Op woensdag 26 oktober 2022 werd de Kunstroute Rotterdam, van Zuidplein naar Centraal Station gelanceerd. De nieuwste kaart in de serie kunstroutes komt langs 38 bekende en minder bekende kunstwerken en brengt u van Zuidplein via de Dordtselaan, Maashaven en Rijnhaven, over de Erasmusbrug en Coolsingel naar het Centraal Station. In samenwerking met Stichting Oren en Ogen Tekort zijn de beelden toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking. De routekaart is verkrijgbaar bij Tourist Information Rotterdam.
Download hier.

Kunstroute Rotterdam

Op vrijdag 8 oktober 2021 werd tijdens de ‘Week van de Toegankelijkheid’ de wandelkaart Kunstroute Rotterdam, van Westersingel naar Wilhelminapier gelanceerd. Wandelend van de Westersingel naar de Wilhelminapier maak je kennis met dertig beelden. Puntige beschrijvingen in het Nederlands en Engels bieden een schat aan informatie. Dat is handig, want nergens zie je zo veel fraaie kunstwerken op straat als in Rotterdam. De kwaliteit van de werken is uitzonderlijk en ook de staat waarin ze verkeren mag er zijn.
Download hier.

Lichtroute

In Rotterdam wordt een aantal kunstwerken en gebouwen op een bijzondere manier aangelicht, en duikt er poëzie op in het donker. De gemeente Rotterdam en CBK Rotterdam hebben samen een routekaart gemaakt, die je langs deze nachtelijke highlights in de stad voert.
Download hier.

Feijenoord Monumentaal

Met deze kaart in de hand is het mogelijk een wandeling te maken langs kunstwerken die de wijk Feijenoord rijk is, en die op deze kaart gegroepeerd werden rond de thema’s arbeid, haven en migratie. Feijenoord telt nog meer monumenten en sculpturen, maar deze zijn niet in de stadswandeling opgenomen.
Download hier.

Singeltracé

De Romantische Singelfamilie van Rotterdam werd halverwege de 19e eeuw ontwikkeld en vanaf 2000 intensief gerestaureerd. Vijftien jaar duurde de uitvoering van Het Singelplan, inclusief de bijbehorende kunstopdrachten. Deze kaart leidt langs de singels van drie wijken in Rotterdam Noord: Blijdorp, het Oude Noorden en Crooswijk. Er zijn kunstwerken uit diverse periodes te ontdekken. Het is een uitnodiging om te onthaasten en terug te gaan in de tijd.
Download hier.

Art Index Tours

Do-It-Yourself Art Walk_Vrouwen in Rotterdam
Deze Art Walk brengt een ode aan kunstenaar Madeleine Berkhemer (1973-2019). De wandeling start in de Tuin van Noord bij haar kunstwerk Parabola Blues (2021) en eindigt bij De verloren parel (2015) in Het Park. Met 10.000 stappen volg je een verrassende selectie publieke kunst van vrouwelijke makers. Art Index De route is in beide richtingen te lopen. Download de gratis PDF hier.

Kunst van vrouwen
8 maart 2021 werd De vlecht van Kalliopi Lemos toegevoegd aan het beeldenterras langs de Westersingel. Een mooie aanleiding voor een wandeling langs een selectie kunst op straat gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. Onderweg zie je heel veel kunst, waar niet bij stil wordt gestaan om zo de disbalans tussen makers voelbaar te maken. Een rondje van 11 kilometer van noord, naar oost, west en terug naar het centrum. Verspreid je graag sporen van je bestaan? Vind je het fijn om sporen te vinden van het bestaan van anderen?

DIY COOL Art Walk
De COOL Art Walk is een afwisselende wandeling op de vernieuwde Coolsingel. Volg de kunst en ervaar onderweg de geschiedenis en toekomst, architectuur, groen en stadsontwikkeling van deze stadsboulevard die nu de ruimte biedt aan fietsers en wandelaars. Je komt op verrassende plekken, kijkt met andere ogen om je heen en op woensdagen stipt 12 uur kan je voor het oude postkantoor het performancekunstwerk van Elmgreen en Dragset in uitvoering zien. Performancekunstenaar Wim Konings brengt dan de magische boodschap, ‘It is never too late to say sorry!’.

Gavin Turk Art Walk
Bij de onthulling van de 3.5 meter hoge bronzen deur op de kop van Wilhelmina-pier is in de geest van ‘young British artists’, de Gavin Turk Art Walk ontwikkeld. Een verrassende actuele wandeling van Wilhelminapier naar Oud Charlois, die gaat over plekken, kijken en verbanden zien. Landen op Zuid, een haven in ontwikkeling, turen over de rivier, verhalende kunst en neem gerust een stukje de watertaxi.

Internationale beeldenroute

Op de website van Sculpture International Rotterdam vind je de internationale beeldencollectie van de stad, waaronder de beeldengroep aan de Westersingel. Een mooi stukje van een kunstwandeling.

Rotterdam Routes

De handige app Rotterdam Routes biedt onder meer een aantal kunstwandelingen die in samenwerking met CBK Rotterdam tot stand zijn gekomen. Zoals de Galerie, Kunst en Stadse Schoonheid route met Ernest van der Kwast die je meeneemt langs een aantal geweldige galerieën en bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte. Of de Street Art route met Peter Helm die zich inzet voor de acceptatie van street art.

Dierenroute

Ontdek de verborgen dieren van de stad. De geschiedenis van de stad lijkt bepaald te zijn door voorname en belangrijke mensen, mannen vooral. Maar er waren ook heel belangrijke dieren in de stad, met hun eigen verhaal. En die dieren zijn er nog steeds. Neem bijvoorbeeld de Kikker van Elie van Elie van Rijckevorsel. Hij is uiteindelijk terecht gekomen op een borstbeeld, een heel voornaam borstbeeld, samen met Elie. Hij staat bij de Veerhaven. In Rotterdam leven overigens drie soorten kikkers; de bruine kikker en twee ‘groene’ kikkers, de bastaardkikker en de Meerkikker. De bruine kikker zou je op deze wandeling kunnen tegenkomen in de Historische Tuin Schoonoord.
Meer informatie

Levensloopwandeling

Deze wandeling is een inspiratietocht en een toeristische wandeling langs de oevers van de Nieuwe Maas in Rotterdam. De route kent meerdere tussenstops. Op die stops wordt een of meerdere ‘levensvragen’ gesteld die alleen door jou persoonlijk kunnen worden beantwoord. Vind de route hier.

Publicatiedatum: 24/06/2021