Onthulling

24/03/2016
Raamplein

Z-Files #14 en onthulling Louis Davidsmonument


16:00 uur: Onthulling van het monument, op het Raamplein aan de kop van het Timmerhuis
17:00 uur: Z-Files #14: Louis Davids en de Joodse geschiedenis van Rotterdam in de WTC Art Gallery, Meent 132b (Toegang gratis, aanmelden niet nodig.)

Het Louis Davidsmonument keert deze maand terug naar het Raamplein. In 1983 werd het herdenkingsmonument voor Louis Davids feestelijk onthuld, maar in 2007 moest het tijdelijk in opslag in verband met de bouw van het nieuwe Timmerhuis. Het bevindt zich ongeveer op de plaats waar Davids is geboren en werd gemaakt door beeldend kunstenaar Mathieu Ficheroux. Het symbolische aspect, de gebroken langspeelplaat, verwijst naar een verdwenen verleden van deze buurt. (Meer informatie over het werk is te vinden op bkor.nl.)

Onthulling
Het herplaatste en deels gerenoveerde monument wordt op 24 maart om 16:00 uur onthuld op het Raamplein, door rabbijn Albert Ringer. Aansluitend een lied van Louis Davids, uitgevoerd door chansonnière Anouk Dorfmann.

Z-Files #14
Vanaf 17:00 uur de 14e editie van de Z-Files, met daarin veel interviews, muziek en beeld over Louis Davids, de kunstenaar Mathieu Ficheroux en het Joods verleden van Rotterdam, en de presentatie van het boek De Zandstraatbuurt en zijn Joodse inwoners. De middag wordt gepresenteerd door Liesbeth Levy, filosoof en directeur van LOKAAL, en er schuiven veel gasten aan, waaronder Jan Donia (auteur van Mathieu Ficheroux: Maker en Melancholicus, 2008), Hans Schippers, Rob Snijders (mede-auteurs De Zandstraatbuurt en zijn Joodse inwoners) en Roland Vonk (muziekkenner van Rtv Rijnmond). Paul van de Laar (directeur Museum Rotterdam) spreekt een column uit, waarna Albert Ringer het eerste exemplaar van het boek overhandigt aan wethouder Cultuur Pex Langenberg. Ook vertelt Jacques Börger over Tuschinski naar aanleiding van de animatie Ode aan de Stad – Tuschinski van kunstenaar Anne-Mercedes Langhorst. Chansonnière Anouk Dorfmann zorgt voor de muzikale omlijsting.

Louis Davids (1883-1939) werd geboren te Rotterdam in een arm Joods artiesten gezin met vier kinderen. De familie woonde aan de Zandstraat in de Joodse buurt van Rotterdam, die ook wel De Polder werd genoemd. Davids was een talent en trad al vanaf jonge leeftijd op in theaters en op kermissen. Hij ontwikkelde zich als variété artiest en vermaard liedjesschrijver. Davids woonde het grootste deel van zijn leven in Rotterdam, desondanks wordt hij vaak met Amsterdam geassocieerd. Louis Davids stond aan de wieg van de carrière van een aantal grote namen als Wim Kan, Corry Vonk en Wim Sonneveld. Zijn liedjes zijn ook door vele andere artiesten vertolkt. Davids’ vrij onverwachte dood op 55-jarige leeftijd in 1939 werd mede veroorzaakt door astma. Zijn beroemde zus Heintje Davids overleefde als enige van de familie de oorlog en zij werd een belangrijk vertolkster van het Amsterdamse levenslied.

OmslagDe Zandstraatbuurt en zijn Joodse inwoners
Aan het einde van de 18e eeuw was Rotterdam, na Amsterdam, de grootste Joodse gemeente van Nederland. De joodse buurt was tot de jaren twintig van de 20e eeuw geconcentreerd in het centrum van de Stad. Louis Davids werd ook geboren in de Joodse buurt, aan de Zandstraat. Auteurs Hans Schippers, Rob Snijders, Albert Ringer en Chris Buitendijk schreven een boek over de geschiedenis van de Zandstraat en omgeving (De Zandstraatbuurt en zijn Joodse inwoners (2016) uitgeverij Douane). Deze straat werd meer dan honderd jaar geleden gesloopt om plaats te maken voor het Stadhuis, maar vormde ooit het hart van de Joodse buurt. De wijk stond bekend als de eerste rosse buurt van Rotterdam maar dat deze straten een veel rijkere schakering aan bewoners kenden, is veelal onderbelicht gebleven

Lees onderaan dit bericht het artikel dat Jan Donia over Mathieu Ficheroux schreef voor Friends in Business (voorjaar 2016) ter gelegenheid van de herplaatsing van het monument.

Mathieu Ficheroux
In opdracht van de gemeente Rotterdam ontwierp Mathieu Ficheroux (1925-2003) in 1983 het ‘monument Louis Davids’ dat werd geplaatst op het Raamplein ter ere van Davids’ 100e geboortejaar. Ficheroux werd gevraagd vanwege de wens om de opdracht door een uitgesproken Rotterdams kunstenaar te laten ontwerpen. Op zijn laatst uitgegeven stukje bladmuziek schreef Louis Davids de woorden: ‘Ik hoop dat, als ik er niet meer zal zijn, mijn liedjes steeds in herinnering zullen blijven.’ Ficheroux heeft deze regel opgenomen in het label van de gebroken langspeelplaat, naast een getekend portret van Davids.

De 78 toerenplaat (de gedenkplaat) staat voor het medium van die tijd. De breuk als dramatisch element verwijst naar Davids’ teksten die doorleefd waren maar ook humor kenden (de lach en de traan) én naar de moeilijke periode waarin Davids leefde. In Ficheroux’ gehele oeuvre spelen, naast zorgvuldige vormgeving, vervreemding en beschadiging een rol. Zijn werk bestaat uit schilderijen, reliëfs en objecten; hij maakte slechts enkele werken voor de openbare ruimte. Aan de Mauritsstraat prijkt zijn door Rotterdammers zeer geliefde portret van Multatuli aan de gevel, met de bijbehorende tekst: ‘Van de maan af gezien zijn we allen even groot’.

Z-Files #14 wordt georganiseerd door BKOR.

116-121 JAN DONIA NR1 2016-01 116-121 JAN DONIA NR1 2016-02

 

 

 

 

 

(klik om te lezen)