Foto Otto Snoek

Terugblik op onthulling ‘Razziamonument’


Sinds 10 november heeft Rotterdam een monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de razzia die plaatsvond op 10 en 11 november 1944. BKOR feliciteert de initiatiefnemers René Versluis en Jan Willem Cleijpool van stichting Razzia Monument Rotterdam en kunstenaar Anne Wenzel met de totstandkoming van het Razziamonument en kijkt met trots terug op een bijzonder traject.

In de startfase van het traject, waarin een keuze werd gemaakt voor de kunstenaar, liet BKOR zich adviseren door curator Charlotte Martens. Na de schetsronde werd Anne Wenzel unaniem gekozen. BKOR heeft daarna, tijdens de gehele ontwikkeling, uitvoering en oplevering van het project, de initiatiefnemers en de kunstenaar begeleid. In samenwerking met gemeente Rotterdam is er gewerkt aan een unieke inbedding van de beeldengroep op locatie, met als resultaat een vernieuwd landschappelijk ontwerp aan de Parkkade.

Marjolijn van der Meijden, projectleider BKOR: “Na de onthulling kreeg Rotterdam een nieuw kunstwerk dat direct gedragen werd als monument. Dat het oorlogsverleden nog zo’n enorme impact heeft op generaties bleek al gedurende het project. We zien sinds de onthulling dat de beeldengroep van Anne Wenzel op de prachtige locatie aan de Parkkade druk wordt bezocht én onderzocht. Ik hoop natuurlijk dat dit kunstwerk tot in de verre toekomst mensen zal blijven beroeren.”

Publicatiedatum: 23/11/2023