Foto BKOR archief

Onthulling ‘Razziamonument’


Op vrijdag 10 november wordt het Razziamonument door burgemeester Aboutaleb onthuld in het plantsoen aan de Parkkade. Vanaf 14.50 uur speelt de Marinierskapel, waarna om 15.15 uur het programma rondom de onthulling start met speeches en een bloemlegging. Daarbij zijn de kunstenaar, razziaveteranen, familieleden en betrokkenen aanwezig. 

U bent van harte welkom om buiten op locatie de onthullingsceremonie bij te wonen. Vanwege de te verwachten belangstelling wordt u verzocht om 15.00 uur aanwezig te zijn aan de Parkkade. Houd er rekening mee dat er op de kade niet voor alle bezoekers beschutting is te organiseren bij onstuimig en nat weer.

Beeldend kunstenaar Anne Wenzel ontwierp het Razziamonument, waarin eenheid en verscheurdheid centraal staan. Het beeld bestaat uit een man en een vrouw die op afstand van elkaar geplaatst zijn. Ooit waren de figuren een geheel, maar door de razzia zijn ze van elkaar gescheiden. Zoals geliefden door de razzia bruut uit elkaar werden getrokken, zo maakt het beeld deze wrede scheiding voelbaar.
De wond die is geslagen door de scheiding is letterlijk en figuurlijk zichtbaar – in kleur en vorm. De vrouw symboliseert alle vrouwen die achterbleven en af moesten wachten óf hun geliefden terug zouden keren, en zo ja, wanneer. De man staat voor alle mannen en jongens die afgevoerd werden. De emotionele kracht van het beeld is groot: je voelt en ziet de hartverscheurende pijn van de achterblijvers en de wanhoop van de gedeporteerden. Ondanks hun kwetsbaarheid zijn ze niet gebroken, maar vol vertrouwen en kracht.

Anne Wenzel: “Openbare kunst is diep maatschappelijk verankerd en neemt de rol in het gesprek op gang te brengen.”

Over de razzia
Op 10 en 11 november 1944 deporteren de nazi’s, minutieus voorbereid en onverwacht, 52.000 Rotterdamse en Schiedamse mannen tussen de 17 en 40 jaar. De meesten van hen worden als dwangarbeider naar Duitsland afgevoerd. Maandenlang moeten zij hun dierbaren in angst en onzekerheid achterlaten. Door uitputting, ziekte, slechte verzorging, ongelukken, bombardementen en vluchtpogingen overleven ruim 500 mannen de verschrikkingen niet.

Anne Wenzel
De Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel (1972) is internationaal bekend met haar indrukwekkende beelden. Opbouwen en afbreken gaan hand in hand, schoonheid en verwoesting ontmoeten elkaar. Deze kwaliteiten zijn van belang voor een monument dat een bijna vergeten en verdrongen traumatische gebeurtenis wil herdenken.

Parkkade
Met het Razziamonument heeft Rotterdam een vaste plek gekregen waar ruimte is voor herdenking, om samen te komen en het geheugen van de stad te voelen. De locatie aan de Parkkade ligt centraal ten opzichte van de verzamelpunten waar de mannen destijds werden samengedreven voor transport naar met name Duitsland.

Initiatief
Stichting Razzia Monument Rotterdam startte samen met BKOR, programma van CBK Rotterdam, het traject om een monument te ontwikkelen. Het ontwerp van Anne Wenzel werd unaniem gekozen uit een longlist. Tijdens de jaarlijkse razziaherdenking in 2021 presenteerden de initiatiefnemers René Versluis en Jan Willem Cleijpool van Stichting Razzia Monument Rotterdam het schetsontwerp, dat onthuld werd door burgemeester Aboutaleb. Anne Wenzel en haar team werkten samen met Luigi Zuliani in nauw contact met de initiatiefnemers, BKOR en gemeente Rotterdam aan de realisatie van het monument.

Publicatiedatum: 24/10/2023