Foto: Herbert Behrens, Nationaal Archief, Collectie Anefo

tentoonstelling

27/01/2017 — 28/05/2017
TENT

Rotterdam Cultural Histories #10: Naum Gabo


De 10e editie van de tentoonstellingsreeks Rotterdam Cultural Histories gaat over Naum Gabo. Het werk van de Russisch-Amerikaanse Naum Gabo (1890-1977) is de vinden op de Rotterdamse Coolsingel. De sculptuur is het grootste constructivistische kunstwerk dat ooit in de openbare ruimte is geplaatst. ‘Het ding’ of ‘de gestileerde bloem’ is 26 meter hoog en 40.000 kilo zwaar. Indertijd was de Gabo hét icoon van moderniteit op de moderne Coolsingel.

In 2011 werden het pand van de Bijenkorf en het kunstwerk tot rijksmonument uit de wederopbouwperiode verklaard. De sculptuur verkeert al jaren in slechte staat en wordt in 2017 gerestaureerd. In 2017 wordt ook begonnen met de lang verwachte herinrichting van de Coolsingel. In de aanloop naar deze restauratie geeft Rotterdam Cultural Histories #10 een impressie van de geschiedenis van de sculptuur. Dit wordt gedaan aan de hand van voorontwerpen, beeldmateriaal van de onthulling en documentatie van diverse restauraties die door de jaren heen zijn uitgevoerd.

Opdrachtgever voor de sculptuur was Bijenkorfdirecteur Van der Wal. Hij werd daarbij geadviseerd door Nelly van Doesburg, de weduwe van Theo van Doesburg en kenner van de abstracte moderne kunst. In 1957 werd het werk geplaatst voor het door architect Marcel Breuer ontworpen warenhuis aan de Coolsingel.

Rotterdam Cultural Histories is een samenwerking tussen TENT en Witte de With, waarmee hun gemeenschappelijke wortels in Rotterdam worden verkend. Rotterdam Cultural Histories is opgezet door Defne Ayas (directeur Witte de With) en Mariette Dölle (voormalig artistiek leider TENT). Deze editie is georganiseerd door Witte de With en Sculpture International Rotterdam. De sculptuur van Gabo is opgenomen in de internationale beeldencollectie van de stad, Sculpture International Rotterdam, maar is eigendom maar van IEF Capital.

Opening: 26/01/17, 17:00 uur