tentoonstelling

08/12/2021 — 28/02/2022
Rotterdam Noord

FRUITS DE MER


Fruits de Mer: een circulair kunstwerk met bewoners én zwerfplastic uit de buurt. In december kun je met eigen ogen kijken hoe dat eruit ziet!

Ambachtelijk breien en haken anno 2021 doe je met zwerfplastic. In het Oude Noorden zijn de komende maanden op diverse locaties haaksessies waar bewoners met zwerfplastic uit de Rotte haakwerken maken. Deze haakwerken worden samengebracht tot een grote circulaire kunstinstallatie met de naam Fruits de Mer. Een toepasselijke naam, al wordt het niet het klassieke assortiment zeevruchten, maar een plastic afspiegeling ervan.

Eerder dit jaar waren er boottochtjes onder leiding van Plastic Whale. Met buurtbewoners werd actief gevist naar plastic dat in de Rotte terecht was gekomen. Dit was het begin van de circulaire stroom om van afval weer iets nieuws te maken. De plastic zakjes worden gewassen, gedroogd en versneden tot lange linten. Hiermee wordt gehaakt en gebreid in het Oude Noorden.

De resultaten van de haakwerken zijn vanaf december in het Oude Noorden terug te vinden in de kunstinstallatie. De opening is op woensdagmiddag 8 december om 13.30 uur bij Gerard Scholtenstraat 52A. De expositie is nog te zien tot en met februari 2022. De opening vind plaats in de buitenruimte. Neem een dikke jas mee!

OVER FRUITS DE MER

Fruits de Mer is een kunstproject van Eddy Kaijser (Studio ID Eddy). Het stelt de verhouding mens-water centraal. Daarnaast benadrukt het project de schoonheid van de onderwaternatuur. Het is een compleet andere wereld ten opzichte van de wereld die wij kennen. Het is een betoverende kleurrijke wereld. Het is ook een ecosysteem dat tegenwoordig onder zware druk staat. Opwarming, vervuiling en overbevissing schaden het systeem. Fruits de Mer kijkt kritisch naar de vraag wat de invloed van de mens is op het water.

Mede gerealiseerd dankzij Gemeente Rotterdam (Wijkraad Oude Noorden, Stadscultuur en Circulaire Wijkaanpak, Rotterdam Circulair), CBK R’dam, St Piet Roovershall, Stichting Pluspunt Rotterdam, cultuurregisseur Noord en Kralingen Crooswijk, Discus Ria van der Hoeven, Wil van Vught, Ugette Walcott, Lurdes, Anneke en Najesca.