Fruits de Mer tijdens Art Break in Hoek van Holland


Op zondag 26 september is de officiële opening van The Hermit Crab op het strand bij de Rechtestraat, Hoek van Holland. De opening vindt plaats op een feestelijke dag, tijdens het Art Break Festival. Tussen 12.00 en 18.00 uur zijn er allerlei activiteiten en is er live-muziek van Delidel Touch, Omar Ka en de Gelukszoekers. De opening van het kunstwerk wordt om 13.00 uur verricht door Ineke Vos, gebiedscommissielid Hoek van Holland.

Fruits de Mer & The Hermit Crab

The Hermit Crab is een nieuw kunstwerk van plastic afval. Kunstenaar Eddy Kaijser heeft een reusachtige schelp gemaakt met plastic afval uit de Noordzee en de Rotte. De heremietkreeft bestaat uit gevonden plastic op het strand van Hoek van Holland. Het is een participatietraject met enthousiaste bewoners uit Hoek van Holland die mee deden aan het schoonmaken van het strand. Met als resultaat een uit het oog springend kunstwerk. De binnenkant van de schelp dient als bijzondere expositieruimte. Er zijn verschillende kijkgaten in de schelp. Hier kan je doorheen kijken. Kunstenaar Stellata Koppe verzorgt de invulling. Stellata is een lokale kunstenaar die plastic jut op het strand en daar kunst van maakt. Met de opening van The Hermit Crab wordt ook haar nieuwe werk Elena geopend. Deze aangestrande zeemeermin roept om hulp in deze plastic soup zee.

 

Fruits de Mer is een kunstproject dat de verhouding mens-water centraal stelt. Daarnaast benadrukt het project de schoonheid van de onderwaternatuur. Het is een compleet andere wereld ten opzichte van de wereld die wij kennen. Het is een betoverende kleurrijke wereld. Het is ook een ecosysteem dat tegenwoordig onder zware druk staat. Opwarming, vervuiling en bevissing schaden het systeem. Fruits de Mer kijkt kritisch naar de vraag wat de invloed van de mens is op het water. Het kunstwerk zet een spiegel voor de maatschappij en toont een realiteit waar, door toedoen van de mens, natuur en vervuiling samen zijn gesmolten tot monsterlijke schepsels. Het is de geboorte van de Fruits de Mer. Het zijn overdreven grote schelpen uit de zee, die niet natuurlijk zijn ontstaan, maar het resultaat zijn van massa’s zwervend plastic. Hun grootte is onnatuurlijk, net zoals hun oorsprong: de plastic bergen in ons water.

 

Steun en medewerking: Gemeente Rotterdam (Hoek van Holland en Stadsbeheer), Elise Mathildefonds, BKOR/CBK R’DAM, St Volkskracht, St Droom en Daad, St 10tegen1, Stellata Koppe, Desurfschool, Grondstofjutters, Cultuur Concreet, cultuurregisseur HvH, Plastic Whale Rotterdam, We Are Nature, Community Plastics, Helma Vlemmings, Jasper de Gelder en het Art Break Festival.

 

Fruits de Mer – The Hermit Crab is een kunstwerk van Studio ID Eddy – Eddy Kaijser

www.ideddy.com

Publicatiedatum: 21/09/2021