Foto: Eddy Kaijser

Fruits de Mer: een circulair kunstwerk met bewoners uit de buurt


Ambachtelijk breien en haken anno 2021 doe je met afvalplastic. In het Oude Noorden zijn de komende maanden op diverse locaties haaksessies waar bewoners met afvalplastic uit de Rotte haakwerken maken. En al deze haakwerken tezamen worden samengebracht tot een grote circulaire kunstinstallatie met de naam Fruits de Mer. Een toepasselijke naam, al wordt het niet het klassieke assortiment zeevruchten maar een plastic afspiegeling ervan.

Deze week waren er boottochtjes o.l.v. Plastic Whale. Met buurtbewoners werd actief gevist naar plastic dat in de Rotte terecht was gekomen. Het was een actief boottochtje en het is het begin van de circulaire stroom om van afval weer iets nieuws te maken. De plastic zakjes worden gewassen, gedroogd en versneden tot lange linten. Hiermee wordt gehaakt en gebreid in het Oude Noorden.

Foto: Eddy Kaijser

Fruits de Mer is een kunstproject van Eddy Kaijser (Studio ID Eddy). Het stelt de verhouding mens-water centraal. Daarnaast benadrukt het project de schoonheid van de onderwaternatuur. Het is een compleet andere wereld ten opzichte van de wereld die wij kennen. Het is een betoverende kleurrijke wereld. Het is ook een ecosysteem dat tegenwoordig onder zware druk staat. Opwarming, vervuiling en bevissing schaden het systeem. Fruits de Mer kijkt kritisch naar de vraag wat de invloed van de mens is op het water.

De resultaten van de haakwerken zijn vanaf december in het Oude Noorden terug te vinden in de kunstinstallatie. De exacte locatie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Publicatiedatum: 19/10/2021