Onthulling

20/10/2017
Rotterdamse Schouwburg

Nieuwe jazzportretten en albumpresentatie Jazz from R’Jam


Op vrijdag 20 oktober worden twee nieuwe jazzportretten onthuld; een portret van Meijer Wery door illustrator Joost Swarte en een portret van vocalist Rita Reys, getekend door Wilbert Plijnaar. Daarna wordt de elpee Jazz from R’JAM gepresenteerd. Daarmee wordt Cross Comix in Theater Rotterdam Schouwburg geopend.

Locaties: Theater Rotterdam – Schouwburg (Schouwburgplein 25), Oude Binnenweg en Rotown (Nieuwe Binnenweg 19)
16:00 uur: inloop
17:00 uur: onthulling Oude Binnenweg
17:20 uur: albumpresentatie Rotown

16:00 uur: Onthulling jazzportretten en opening Cross Comix in de schouwburg
Om 16:00 uur wordt in de schouwburg het Cross Comix festival geopend; een festival dat cross-overs tussen beeld en kunst, politiek, technologie, wetenschap, media en filosofie toont en onderzoekt. Als onderdeel van de opening is op de mediawand van de Schouwburg een documentaire over de Strip- en Jazzroute Rotterdam Jazz Artists Memorial (R’JAM) te zien. Jack Kerklaan opent het festival en vertelt meer over het initiatief R’JAM. De auteur van Rita Reys: Lady Jazz, Bert Vuijsje, en striptekenaar Robert van der Kroft bespreken het nieuwe portret van Rita Reys door Wilbert Plijnaar. Hans Zirkzee (auteur Jazz in Rotterdam) & illustrator Joost Swarte geven toelichting op het portret van Meijer Wery, in gesprek met Jenny Wery.

17:00 uur: Naar Rotown via de nieuwe portretten aan de Oude Binnenweg
Na de opening in de schouwburg neemt Jack Kerklaan de gasten, onder muzikale begeleiding van multi-instrumentalist Jos Valster, mee naar buiten om het portret van Meijer Wery (Oude Binnenweg, hoek Mauritsstraat) officieel te onthullen. Bij Café Sijf draait DJ André Dadi speciale opnames van Chris Thiell. Aan de Oude Binnenweg zijn de nieuwe portretten van Meijer Wery en Rita Reys te bewonderen. Eerder werden portretten in de Strip- en Jazzroute Rotterdam Jazz Artists Memorial – R’JAM gerealiseerd van Nico de Rooy, Mitsey Smeekens, Piet Noordijk, David de Groot, Louis de Vries, Piet le Blanc, Dick Rijnooij , Jaap Valkhoff, Rob Franken en Tony Viola. In 2018 wordt de de complete oplevering van R’JAM gevierd.

17:20 uur: Elpee presentatie in Rotown
In Rotown presenteert presentator en programmamaker van RTV Rijnmond Roland Vonk een uniek album gepresenteerd waarop de legendarische Rotterdamse jazzcoryfeeën te beluisteren zijn. De LP Jazz from R’JAM werd samengesteld door Vonk en is uitgegeven door CBK Rotterdam. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Rob Maas en de 90-jarige, oudste Jazz Disc Jockey van Nederland, Dick A. van den Berg.

Over
Joost Swarte (Heemstede, 1947) is striptekenaar, grafisch- en industrieel ontwerper en bedenker van de term Klare Lijn. Swarte begon in 1971 zijn eigen stripblad Modern Papier. Swarte werd het meest bekend door zijn talloze tekeningen, postzegels, posters, ansichtkaarten, lp- en cd-hoesjes en door zijn ontwerpen voor omslagen van bladen (zoals voor het Nederlandse weekblad Vrij Nederland, het Belgische weekblad Humo en het Italiaanse architectuurtijdschrift Abitare).
Wilbert Plijnaar (Rotterdam, 1954) is bekend als coauteur van Sjors&Sjimmie en Clare. Hij is illustrator, striptekenaar en scenarist van succesvolle tekenfilms, zoals Despicable Me en de Ice Age films. Tevens is hij de neef van Rita Reys.

Cross Comix festival
19 – 21 oktober, Rotterdamse Schouwburg
De onthulling van de nieuwe jazz-portretten is tevens de opening van de tweede editie van Cross Comix. Dit festival onderzoekt de cross-overs tussen beeld en kunst, politiek, technologie, wetenschap, media en filosofie. Tijdens Cross Comix, dat dit jaar als thema De Grote Oversteek heeft, worden gasten en publiek aangemoedigd om over de eigen drempel heen te stappen en zich echt te verdiepen in de ander. Meer informatie is te vinden op de website van Cross Comix.