portret Piet Noordijk door Dick Matena

Onthulling

13/09/2015
Oude Binnenweg

Onthulling drie nieuwe jazzportretten


Op 13 september 2015 om 16.00 uur onthult de stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial (RJAM) in samenwerking met BKOR op en rond de Oude Binnenweg een drietal nieuwe portretafbeeldingen van overleden Rotterdamse jazzmusici. Het betreft een tweetal geëmailleerde borden; van pianist Nico de Rooy (ontworpen door Martin Lodewijk) en van zangeres Mitsey Smeekes (ontworpen door Lorenzo de Bruin), en een muurschildering van de befaamde altsaxofonis Piet Noordijk (ontworpen door Dick Matena). De drie kunstenaars zijn aanwezig bij de onthulling.

P Tekst copy klRooy, Nico de

Nico de Rooy
Het portret van Nico de Rooy krijgt een plaats aan de muur van de Coffee Company, aan het Eendrachtsplein en wordt onthuld door zijn zoon Karel de Rooij, bekend van het internationaal bekende duo Mini (Karel de Rooij) en Maxi (Peter de Jong).

Mitsey Smeekens
De afbeelding van Mitsey Smeekens komt aan het stuk muur van Bar Restaurant Sijf in de Jacobusstraat. Haar portret wordt onthuld door Roland Vonk, bekend van het muziekprogramma ‘Archief Rijnmond’ en autoriteit op het gebied van (vroege) Rotterdamse muziek.

Piet Noordijk
De muurschildering van Piet Noordijk is aangebracht op de zijmuur van het Mauritshuis, hoek Oude Binnenweg/Mauritsstraat. Directeur van Museum Rotterdam Paul van de Laar spreekt bij het portret van Piet Noordijk. Aansluitend brengt altsaxofonist Thijs van Otterloo (Hilversum, 1973) zoon van wijlen componist dirigent Rogier van Otterloo een muzikaal eerbetoon aan zijn oude leermeester Piet Noordijk.

Jazzroute
Het totaal aantal jazzportretten aan de Oude Binnenweg is met deze drie portretten op tien gekomen. Eerder werden portretten van David de groot, Louis de Vries, Piet le Blanc, Dick Rijnooij , Jaap Valkhoff, Rob Franken en Tony Viola gerealiseerd in de oudste vooroorlogse winkelstraat in het centrum van Rotterdam. De Jazzroute ‘Rotterdam Jazz Artists Memorial – R’Jam’ die op deze manier is ontstaan, voert je langs de portretten, maar ook langs locaties aan de Coolsingel. De route is voor iedereen toegankelijk via de app ‘Rotterdam Routes’. Gids is Hans Zirkzee, schrijver van het boek Jazz in Rotterdam (rotterdamroutes.nl/route/jazzroute-rotterdam).

 

Smeekens, Mitsey