Kunstwerk: Jonas Vorwerk, fotograaf: Aad Hoogendoorn

EventKunstblock

11/09/2015 — 13/09/2015
Witte de Withkwartier

Kunst in het Witte de Withkwartier


Rotterdams kunstenfestival opent het culturele seizoen met
(inter)nationale kunstenaars, lokale helden, outsiders & nieuw talent

‘Kunst in het Witte de Withkwartier’ opent het nieuwe culturele seizoen met een ‘State of the Art’ van de Rotterdamse kunstsector. Het kunstenfestival toont daarbij een dwarsdoorsnede van alles wat Rotterdam te bieden heeft op het snijvlak van performance art en beeldende kunst, mode, muziek, design, fotografie, videokunst en interventies in de openbare ruimte. In internationaal opzicht gaat de aandacht uit naar ‘Bit Rot’: de eerste grootschalige solotentoonstelling van ‘artist in focus’ Douglas Coupland (CAN) in Europa. Daarnaast wordt de Drempelprijs uitgereikt aan jonge talenten van de Willem de Kooning Academie. Met ‘World Beyond Art’ in het Museumpark is er aandacht voor de kunst van de outsiders. Zondag is het familiedag, met workshops, knutseltochten en een kinderdisco.

Artist Only and Preview Night
Stuiterend het festival in met de Kunstblockparty
Organisator Kunstblock betrekt kunstenaars nauwer bij het festival en opent dit jaar voor het eerst met een ‘Artist Only’ happening. Ook wordt de Drempelprijs uitgereikt aan jonge Rotterdamse talenten. Voorafgaand aan de opening is de FITAX kunstruilbeurs, waar kunstenaars hun werk exposeren en onderling ruilen. Voor het publiek is er de preview-night, met exclusieve openingen en kleinschalige events. Nieuw dit jaar is de festival hang out in de Kromme Elleboog, een zijstraat van de Witte de Withstraat, met een bar en buitenpodium dat drie dagen met een doorlopend programma wordt gevuld. Aan het eind van de avond verplaatst het programma naar binnen en wordt het kunstenfestival stuiterend ingeluid met de Kunstblockparty ‘Double Cross x TEMPO’ in WORM. – vr 11 sept. 17.00u FITAX kunstruilbeurs, 19.00-23.00u ‘Artist Only’, Boomgaardsstraat en Preview Night in het Witte de Withkwartier; 23.00-06.00u Kunstblockparty, WORM, Boomgaardsstraat 71.

Artist in Focus, Douglas Coupland – ‘Bit Rot’
De eerste grootschalige solotentoonstelling in Europa
Waar andere steden het verleden als ankerpunt nemen om hun identiteit aan te ontlenen, doet Rotterdam het tegengestelde; de toekomst vormt haar karakter. In het kader van de Manifestatie ‘Rotterdam viert de stad’ is Kunstblock verheugd om samen te werken met de Canadese schrijver, kunstenaar en designer Douglas Coupland (1965), als Artist in Focus voor het jaarlange project ‘Futurosity’. Couplands eerste roman ‘Generation X’ (1991), waarin hij een hele generatie feilloos omschreef, werd een internationale bestseller en nog steeds weet Coupland als geen ander de tijdgeest te vangen. Geïnspireerd door Couplands werk, vormt ‘Futurosity’ een uitnodiging om samen te reflecteren op het begrip ‘toekomst’. Aan de vooravond van het festival, op donderdag 10 september, geeft Coupland een artist talk en opent ‘Bit Rot’, zijn eerste grootschalige solotentoonstelling in Europa, in het Witte de With Center for Contemporary Art. In deze tentoonstelling deelt de kunstenaar zijn gedachten met het publiek en snijdt onderwerpen aan als globalisering, terreur, het Internet, popcultuur, sociale media en de daaruit voortkomende beeldeconomie. Op vrijdag geeft hij acte de présence tijdens ‘Cocktails & Helvetica’, een design- en printworkshop voor sloganposters met het Helvetica-lettertype. – do 10 sept. 17.00u opening ‘Bit Rot’ met Artist Talk, Witte de With, vr 11 sept. 19.00 – 23.00u ‘Cocktails & Helvetica’.

‘World Beyond Art’ – Outside Art in Museumpark
Kunst van dwarsliggers, visionairs, outsiders en naïeven
Het kunstenfestival verwelkomt in het Museumpark een bijzondere groep kunstenaars en artiesten die vanuit een zeker isolement kunst maken, niet rekening houdend met de sores en de conventies van de moderne kunstwereld. ‘Je hoort en je ziet ze bijna niet’. Dag in, dag uit werken ze in stilte in hun eigen fascinerende wereld die zij openbaren met hun kunst. Internationale musea en kunstverzamelaars weten deze kunststroming, die zij typeren als grenzeloos, onconventioneel en verrassend, al langer te waarderen, terwijl in Nederland de nodige aandacht voor deze kunststroom tot nog toe ontbreekt. ‘World Beyond Art’ in het Museumpark trekt de bezoeker binnen in de wereld van deze makers, die wordt geëxposeerd in een bonte verzameling van caravans, bouwketens, paardenwagens en zeecontainers, sfeervol aangekleed met performances en aangename hang outs met muziek en barretjes. Kunst in het Witte de Withkwartier is het eerste kunstenfestival in Nederland dat Outsider Art een volwaardige plek biedt binnen het programma. ‘Worl Beyond Art’ is onderdeel van 24 Uur Cultuur. – za 12 t/m zo 13 sept., ’World Beyond Art’, Museumpark.

De Drempelprijs – talent WdKA
Prijs voor de meest belovende, afgestudeerde jonge talenten
Het Witte de Withkwartier heeft een grote aantrekkingskracht op kunstinitiatieven en kunstenaars, zowel gevestigd als jong en aanstormend. Vanuit de kunstinstellingen en de galeries is de betrokkenheid met en aandacht voor nieuw talent groot, waaronder voor de studenten van de nabij gelegen Willem de Kooning Academie. Om dit kracht bij te zetten wordt tijdens de opening van het festival de nieuwe Drempelprijs uitgereikt aan de meest belovende, afgestudeerde jonge talenten van de academie. Het werk van deze afstudeerders wordt getoond in een speciaal hiervoor ingerichte expositie op locatie in het Witte de Withkwartier. In het festivalweekend worden ook de uitkomsten van ‘Public & Private, Autonomous Practices’ gepresenteerd, met werk van vierdejaars studenten op basis van een week lang workshops. – vr 11 sept. Uitreiking van de Drempelprijs, vr 11 t/m zo 13 sept. Expositie van de Drempelprijs en de presentatie van ‘Public & Private, Autonomous Practices’.

Familieprogramma – Kinderen vermaken zich ‘waar hun ouders bij staan’
Kinderkaffee, Tentakelfestival en Fantasie op formaat
Kunstkaravaan Tentakel strijkt neer op het plein aan de Schiedamse Vest met een miniparade van kunstenaars en artiesten, waarvandaan ook de kinderroutes vertrekken. Zondag is het familiedag: het Kinderkaffee’, het leukste café van Rotterdam, heeft een vol programma met ranja tappen, cocktails shaken, DJ’en en een kinderdisco. In de Eendrachtstuin leren kinderen werken met verschillende textieltechnieken in de workshop ‘Fantasie op Formaat’, of get wavy op radiogolven en schommel uit de groove met de ‘Klankentuin’. – za 12 t/m zo 13 sept. Kunstkaravaan Tentakel, aan de Schiedamse Vest en Kinderexpedities, zo. 13 sept. ‘Kinderkaffee’, #Wunderbar en ‘Fantasie op Maat, Eendrachtstuin.

Kunstblock – Kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier
Stand up comedy, carnaval, party & Summer Sessions
Kunstblock is de naam van de samenwerkende hedendaagse kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier: TENT, CBK Rotterdam, Witte de With Center for Contemporary Art, Showroom MAMA, V2_ Instituut voor de Instabiele Media en WORM Instituut voor Avantgardistische Recreatie. Tijdens het festival brengen de Kunstblock-instellingen een bijzondere schakering van kunst voor het voetlicht: MAMA bewijst met ‘Laff Box’ dat kunst ook stand up comedy is. TENT laat kunst met carnaval samengaan in een praalstoet van veertien jonge talenten onder leiding van performancekunstenaar Mette Sterre, in het kader van de manifestatie ‘On The Other Side Of Reality’. V2_ toont de resultaten van hun summer school ‘Summer Sessions 2015’, met werk van internationale mediakunstenaars. CBK Rotterdam stippelt samen met Urban Guides de Art & Architecture route uit, langs de wederopbouwkunst in de buitenruimte. Elke festivaldag eindigt met de Kunstblockparty, waar kunstenaars en publiek elkaar ontmoeten. – za 12 t/m zo 13 sept. ‘Laff Box’, Showroom MAMA; fietsroute Art & Architecture, CBK Rotterdam; ‘Summer Sessions’, V2_; zo 13 sept. Straatparade ‘On The Other Side Of Reality’, TENT.

11173312_735617169882410_7440859846742157936_n

Meer informatie: www.kunstwdwkwartier.nl