logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

On The Other Side Of Reality

Manifestatie: 25/07/2015 - 27/09/2015

TENT brengt de wereld van de hedendaagse kunst en die van het Caribische Carnaval bij elkaar. In TENT is de nieuwe mode-installatie van modeontwerper Marga Weimans te zien en werken twaalf jongeren samen met performancekunstenaar Mette Sterre aan een eigentijdse straatparade voor zaterdag 12 september. De praalwagen en stoet die Marga Weimans in opdracht van TENT ontwierp voor het Rotterdamse Zomercarnaval zal ook die middag haar langverwachte première beleven. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Zomercarnaval
Het Zomercarnaval werd in de jaren ’80 voor het eerst georganiseerd als equivalent aan het Caribisch carnaval, en is uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Het Rotterdamse Zomercarnaval heeft een culturele achtergrond die sterk samenhangt met het koloniale verleden en de migratiegeschiedenis van Nederland. Met On The Other Side Of Reality brengt TENT de wereld van de hedendaagse kunst samen met het carnaval: ‘hoge’ en ‘lage’ cultuur, binnen en buiten, museum en maatschappij ontmoeten elkaar.

Straatparade en tentoonstelling met Marga Weimans
De bekende modeontwerpster Marga Weimans (Rotterdam) ontwerpt een praalwagen met stoet voor de Straatparade van het Zomercarnaval op zaterdag 25 juli. Mode, kunst, performance en theater komen samen in een totaalconcept dat tevens is beïnvloed door haar persoonlijke achtergrond en haar opvattingen over de stadsbewoner als ‘agent of change’. Een groep van veertig jonge dansers verbeeldt een transformatieproces van strakke architectonische vormen tot het uitbundige en aanstekelijke van het Caribisch carnaval. Ze worden omgevormd van ingekaderd tot bevrijd, van plicht tot passie, van uniform tot veelzijdig en van ruwe grondstof tot zinnenprikkelend uitgedost. Na afloop van de Straatparade verandert de praalstoet in een monumentale installatie in TENT. Weimans werkt voor de totstandkoming van het project samen met componist Rutger Zuydervelt (Machinefabriek), choreograaf Amber Vineyard (House of Vineyard/HipHopHuis) en scenograaf Joris van Oosterwijk.

Jongerenproject The End Of Normal met Mette Sterre
Performancekunstenaar Mette Sterre (Rotterdam/Londen) werkt de gehele zomer samen met een groep talentvolle jongeren aan een praalstoet waarbij thema’s als identiteit, maskerade en performance als uitgangspunt worden genomen. The End Of Normal gaat in september in première tijdens het festival Kunst in het Witte de Withkwartier.

Afsluitend Symposium
In september gaat een afsluitend symposium nader in op de culturele en politieke implicaties van de verbinding tussen hedendaagse kunst en carnaval. Hoe relevant is het Caribisch carnaval als uiting van protest of anders-zijn in de hedendaagse stad? Het symposium fungeert als evaluerend platform voor de vragen die TENT de kunsten, de stad Rotterdam, het publiek en zichzelf stelt.

Bekijk hier het item van RTV Rijnmond met Marga Weimans, midden in voorbereiding op de Straatparade voor a.s. 25 juli..

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office