logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

At Work

Event: 19/11/2015
Locatie: TENT

Op donderdagavond 19 november spreekt de Spaanse curator Manuel Segade over het werk van de curator, over de zichtbaarheid en onzichtbaarheid van de samensteller van tentoonstellingen. Kunsthistoricus Menno Vuister reflecteert op de positie van de kunstenaar in onze neoliberale economie in een gesproken column, en kunstenaars Doris Denekamp en Geert van Mil introduceren hun reader If You Work It, You Own It! De avond vindt plaats in het kader van de groepstentoonstelling Motion /Labour /Machinery in TENT.

De avond wordt ingeleid door de jonge kunsthistoricus Menno Vuister. Hij koppelt zijn theoretisch onderzoek over de rol en positie van de kunstenaar in de neoliberale economie aan zijn ervaringen in kunstenaarsstad Rotterdam. Vuister schreef hierover een thesis Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Manuel Segade spreekt over het werk van de curator. Segade maakt internationaal tentoonstellingen, recentelijk onder meer voor Foundation Joan Miró Barcelona, Pavillon Vendôme in Parijs, de Young Galleries Section voor ARCOmadrid en Solo Show Zurich voor ArteBA 2015. Manuel Segade woonde en werkte in Barcelona, Santiago, Parijs, en geeft les aan curatorenopleidingen in Grenoble en Kaapstad. Hij woont momenteel in Rotterdam en is co-curator van de groepstentoonstelling Motion /Labour /Machinery die nu te zien is in TENT.

Kunstenaars Doris Denekamp en Geert van Mil (Informal Strategies), introduceren hun reader If You Work It, You Own It!, een werk dat ze in de tentoonstelling Motion /Labour /Machinery presenteren. De reader, die bezoekers mee mogen nemen, is samengesteld uit een verzameling boeken die ze bestelden bij Amazon.de. De boeken zijn verzonden vanuit het Amazon distributiecentrum in Leipzig, dat centraal staat in hun installatie Your Order is Built On Sand. De magazijnmedewerkers lopen elke dag gemiddeld twintig kilometer door de gigantische opslagruimte, terwijl ze de levering van boeken voorbereiden. Als contrast introduceren Denekamp en Van Mil de bekende Duitse revolutionaire Rosa Luxemburg die zich inzette voor een internationale arbeidersbeweging. Luxemburg had een grote passie voor botanie. Al wandelend door het landschap dat het distributiecentrum omringt, imiteren de kunstenaars de vaste routines van de magazijnmedewerkers en, net als Luxemburg, verzamelen ze planten voor een herbarium.

Aanvang: 20:00 uur
Entree: 3 euro, voertaal: Engels

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office