Still uit ‘Wenzel vecht’

Documentaire ‘Wenzel vecht’ te zien op Open Rotterdam


Zondag 11 februari gaat Wenzel vecht van regisseur Charlotte Meijer in première op Open Rotterdam TV. Deze documentaire brengt de drijfveren van de Rotterdamse kunstenaar Anne Wenzel krachtig in beeld.

Meijer treft de kunstenaar als ze begint met het boetseren van het Razziamonument en raakt geïntrigeerd. We zien haar eerst de klei op de vloer van haar atelier smijten, een beeld dat vier meter hoog gaat worden, en langzaam, stukje voor stukje, groeit onder de handen van Anne en haar team. Tijdens dit creatieve en technische proces vertelt Anne over een diepgeworteld schuldgevoel dat tijdens haar Duitse jeugd ingebakken is. De Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan spelen een grote rol in haar leven en bewustzijn. Annes diepgewortelde afkeer voor onrecht komt recht uit deze geschiedenis; ze gebruikt haar talent als kunstenaar om dit onrecht te bevechten.

Ook strijdt Anne tegen het cijfertjesbeleid van musea, tot in de boksring aan toe. Ze wint een gevecht tegen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam en krijgt een carte blanche expositie. Haar activisme kruipt daarmee in iedere hoek van het museum: we zien een gespannen en strijdbare Anne haar expositie opbouwen en met boksers bevolken.

Als het Razziamonument eind oktober 2023 af is en zijn weg naar de Parkkade vindt, vraagt Charlotte aan Anne of dit beeld, over de Rotterdamse oorlogsjaren, met zoveel inhoudelijke kennis bedacht en zoveel liefde gemaakt, haar schuldgevoel enigszins doet verminderen. Nooit, is het antwoord.

De film werpt een unieke blik op de totstandkoming van het Razziamonument, reden voor CBK Rotterdam om bij te dragen. Marjolijn van der Meijden, projectleider Beeldende Kunst & Openbare Ruimte bij CBK Rotterdam, licht het ondersteunen van deze film als volgt toe: ‘Wenzel vecht geeft een inkijkje in een niet-alledaags leven waarin niet alledaagse keuzes worden gemaakt. Anne werkt zonder concessies te willen doen en vecht daar letterlijk voor. Tegelijkertijd is ze in staat zich kwetsbaar op te stellen.’

Wenzel vecht is een film van Charlotte Meijer, geproduceerd door Werf Film, gerealiseerd in opdracht van OPEN Rotterdam en mede mogelijk gemaakt door BKOR, programma van CBK Rotterdam.

Publicatiedatum: 08/02/2024