Educatie

07/08/2017 — 11/08/2017
Verhalenhuis Belvedère

Summer School Kaapse Kleur


Op basis van de nieuwe schilderingen in de openbare ruimte van Katendrecht heeft Verhalenhuis Belvédère een educatief programma laten ontwikkelen: de workshops XL Schilderen en Walk & Talk, waarbinnen verhalen over de afbeeldingen, Katendrecht en de kunstenaars worden uitgewisseld tussen jong en oud.

De resultaten van XL Schilderen worden geëxposeerd op vrijdag 11 augustus en tijdens de onthulling van de ornamentenlijsten op 25 augustus. Op basis van de gesprekken tijdens de Walk & Talk wordt een audiotour ontwikkeld – Kapie Kaapse Kleur – voor alle bewoners en bezoekers van Katendrecht. De audiotour zal te huur zijn bij het Verhalenhuis Belvédère vanaf de herfstvakantie.

Summer School Belvédère vindt plaatst van maandag 7 augustus t/m vrijdag 11 augustus. Er is nog beperkt plaats voor kinderen van 9 t/m 12 jaar; zij kunnen zich aanmelden via karla@verhalenhuisbelvedere.nl. Als je je naam, leeftijd en telefoonnummer door geeft, dan belt Karla je.

Walk & Talk
Na een cursus interviewtechnieken, wandel je in groepjes langs de kunstwerken in de openbare ruimte. Door middel van interviews deel je verhalen met elkaar. Ieder doet dit vanuit zijn eigen belevingswereld.
De groepjes zijn samengesteld uit heel verschillende deelnemers zoals oudere Kapenezen, oude en jonge ‘nieuwkomers’ (nieuwe bewoners van Katendrecht) en geïnteresseerden uit de stad. Ieders kennis, nieuwsgierigheid en interesse komt aan bod. Van de geluidsopnames tijdens Walk & Talk wordt later een audiotour gemixt. Onder de titel Kapie Kaapse Kleur – wordt deze na de zomervakantie aangeboden. Dan kan je bijvoorbeeld samen met je familie deze luisterwandeling maken waarop ook jouw verhaal is te beluisteren. Jouw bijdrage zal extra betekenis geven aan de kunstwerken die de komende jaren te vinden zijn in het straatbeeld.

Deze workshop wordt gehouden in en om het Verhalenhuis Belvédère.

XL schilderen
Bij deze workshop (maak je borst maar nat) ga je groot(s) schilderen onder begeleiding van beeldend kunstenaar én Katendrechter Katrijn Verstegen.Tijdens een interview maken de kinderen eerst kennis met Katrijn als persoon en als kunstenaar. Aan de hand van een slideshow vertelt zij waar ze haar inspiratie vandaan haalt, over haar zoektocht tijdens het creëren en over haar nieuwste werk.
Na het grote interview krijgen de kinderen letterlijk en figuurlijk alle ruimte in de Fenixloods om groot(s) te schilderen. Het thema voor de workshop geeft Katrijn prijs op de dag zelf. Op groot stevig papier, met spuitbussen en sjablonen, kwasten en penselen ga je zelf als een echte kunstenaar te werk. En ervaar je iets van de belevingswereld van de kunstenaars van de ornamentlijsten.

Deze workshop wordt gehouden in de Fenixloods bij LT dansstudio.
lees meer

Kaapse Kleur kwam tot stand met steun van Woonstad Rotterdam, crowdfunding en werving door bewoners, Opzoomer Mee, Verhalenhuis Belvédère, Job Dura Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Elise Mathilde Fonds, Erasmusstichting, Verzameling Van Wijngaarden-Boot en Deltaport Donatiefonds.