Still uit Frankenstein van Daniel Tuomey

Event

07/06/2023 — 07/06/2023
WORM

Off Screen X Studio Art Office


Op woensdag 7 juni presenteren Off Screen en Studio Art Office (CBK Rotterdam) een selectie van korte films en kunstvideo’s in WORM. De films zijn geproduceerd met behulp van de Onderzoek & Ontwikkeling-regeling. Deze regeling is bedoeld om Rotterdamse beeldend kunstenaars te ondersteunen bij het doen van onderzoek en verdieping, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen en hun werk beter zichtbaar wordt. De filmmakers worden in het Engels geïnterviewd door Luca Tichelman (Off Screen) en Petra Laaper (Studio Art Office). Alle films zijn ondertiteld.

Dit is het programma:

MARE INCOGNITA
van Daniela de Paulis,
2023, 17 min
Mare Incognito onderzoekt de geleidelijke verdwijnen van het bewustzijn en het proces van inslapen. In de film wordt de makers’ hersenactiviteit tijdens de slaap de ruimte in wordt gezonden met behulp van (SKA) radio-antennes van het Mullard Radio Observatory in Cambridge (UK).

YET ANOTHER LEAP YEAR
van Sara Rajaei,
2022, 16 min
8 januari 2020 haalden twee Iraanse raketten een vliegtuig neer, waarbij alle inzittenden omkwamen. Geïnspireerd door essays van Susan Sontag over fotografie en de relatie tussen het observeren en het ervaren van pijn binnen de fotografie belicht Rajaei deze gebeurtenis vanuit het standpunt van getuigen en slachtoffers. De film verbindt de tragische gebeurtenis met de de lichamelijke pijn en zielsverdriet door de tijd heen. Rajaei specialiseerde zich op de Rijksakademie in videokunst. Ze onderzoekt ruimte (en de afwezigheid ervan), de psychologie van de herinnering en hoe deze te vertalen in een specifieke narratieve techniek.

SILENT SIRENES
van Mirjam Somers
2023, 1 min
In Somers’ werk onderzoekt ze de gecompliceerde, gelaagde relatie tussen de mens en dier in een antropocentrische wereld. Vanuit haar serie Daily Drawings onderzoekt ze hoe de tekeningen aanleiding kunnen zijn voor de ontwikkeling van een film. Tijdens de filmavond wordt een eerste digitale filmscène vertoond die een blauwdruk vormt voor de uiteindelijke film.

ORBIT
van Tess Martin
2020, 7 min
Draaiende tekeningen leiden langs de energiestroom van onze planeet. De bewegingen weerspiegelen de looping van onze planeet rond de zon, de bron van al het leven, en doen ons nadenken over onze plaats in de natuurlijke cyclus. Gemaakt met de fonotrope techniek.. waarbij de animatie wordt gecreëerd met behulp van een constant draaiende schijf. Martins werk bevraagt onze plaats in de natuur, onze relatie tot het verleden en hoe geheugen en perceptie onze identiteit bepalen. Het resulteert in korte films, installaties, schilderijen en prints.

FRANKENSTEIN
van Daniel Tuomey
2023, 18 min
Een frame voor frame animatie, gemaakt in de periode dat Tuomey vanwege de lockdown aan huis gekluisterd was, De film is gebaseerd op de roman van Mary Shelley, waarin Frankenstein een mens creëert, die wraak neemt op z’n maker. Net als Frankenstein besluit Tuomey een mens te maken, namelijk zichzelf, waarna hij in conflict raakt met zijn getekende alter ego.

Datum, tijd & locatie
woensdag 7 juni 2023
aanvang: 20:15 uur
WORM Rotterdam
Bestel hier tickets (€7,50) | gratis voor Cineville-members

Over Studio Art Office
Studio Art Office organiseert bijeenkomsten en ontmoetingen over uiteenlopende onderwerpen die raken aan de individuele beeldende beroepspraktijk. Deze evenementen bieden kunstenaars niet alleen inspiratie en inhoudelijke verdieping, maar ook direct toepasbare praktische handvatten waarmee ze hun beroepspraktijk professionaliseren, ontwikkelen en zichtbaar maken.