logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Ik wil geen gezeik achteraf

tentoonstelling: 13/10/2017 - 10/11/2017
Locatie: Galerie Frank Taal

Ik wil geen gezeik achteraf is een overzichtstentoonstelling met werk van de Rotterdamse schilder Ad Schouten (18.02.1946 – 19.07.2017).
De tentoonstelling wordt op 13 oktober geopend, onder andere met een openingswoord door Arno van Roosmalen, en is nog tot 11 november te zien in Galerie Frank Taal.

Opening: vrijdag 13 oktober om 17.00 uur
Galerie Frank Taal, Van Speykstraat 129

Over de kunstenaar
De Rotterdamse kunstenaar Ad Schouten is bekend van diverse werken in de openbare ruimte, zoals het beeld Toekomst (2011) nabij de Slinge en de muurschildering Onomkeerbaar (1994) in de Bloemfonteinstraat. In 2016 nam hij deel aan de expositie Masters of Rotterdam in de WTC Art Gallery.

Schouten werd opgeleid als schilder aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Ook studeerde hij Kunst en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Schouten is bekend door zijn gouaches op papier, waarop indringende zelfportretten staan, waarin wordt verwezen naar de kunstgeschiedenis. Hij legt daarbij grote interesse aan de dag voor bijvoorbeeld de door het sociaalrealisme beïnvloede schilderkunst uit de voormalige DDR of voor de modernistische beeldtaal van het Interbellum. Zijn grootste fascinatie ging uit naar conceptuele kunst, performances en happenings die hij in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw persoonlijk meemaakte.

In de publicatie 60plus+, 60 Rotterdamse kunstenaars (2007) van Uitgeverij Duo/Duo refereerde Ad Schouten in zijn gesprek met Frank van Dijl aan zijn jeugd op Zuid en hoe hij zich vanuit het hardcore CPN-gezin ontwikkelde tot kunstenaar en op zoek ging naar zoiets als vrijheid. “De laatste vijftien jaar weet ik wat ik kan. Dan weet je ook wat je niet moet doen. Ik ben nu zover dat ik precies dát zeg wat ik wil zeggen.” Schouten overleed op woensdag 19 juli 2017 op 71-jarige leeftijd.

Ik wil geen gezeik achteraf wordt mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van CBK Rotterdam.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office