EventManifestatie

21/08/2020 — 23/08/2020

If Paradise Is Half As Nice (IPIHAN) #10


Openingsweekend/ tentoonstelling 21 – 23 augustus 2020

If Paradise Is Half As Nice (IPIHAN), een zelf geïnitieerd kunstproject, is gericht op het maken van kunst in verlaten gebouwen. De bedoeling is om het comfort van de studio te verlaten om te experimenteren met nieuwe manieren om concepten, kunstwerken en uiteindelijk een tentoonstelling te bedenken. De kunstenaars van IPIHAN nemen in feite een gebouw en/of terrein voor een paar weken over en maken kunst met wat het gebouw heeft te bieden (materialen, ruimte, geschiedenis, de dynamiek van verval). Deze voorwaarden zorgen voor een ‘snelkookpan’-effect: de snelle uitwisseling van ideeën, de beperkte tijd om ze uit te voeren, manieren vinden om ze te realiseren zonder opgemerkt te worden door de autoriteiten, en de kameraadschap om dit allemaal mogelijk te maken.

Dit jaar strijkt IPIHAN (de tiende editie alweer) neer in Rotterdam.

De locatie is – net als altijd – bijzonder. De vorige edities van IPIHAN waren veelal in de regio Leipzig, waar dit gelegenheidscollectief gigantische, vervallen fabriekscomplexen gebruikte als woon- en werkplek. Dit jaar heeft de groep zijn oog laten vallen op een omvangrijke en kale betonplaat in een desolate oksel van Rotterdam. Via bemiddeling door CBK Rotterdam en Ontwikkelcombinatie OCNK ging de poort naar deze ruimte van beton, water en lucht open voor de IPIHANners. Half juli trokken ze erin. Met drie geleende zeecontainers, twee oude legertenten, twee bouwketen en verzamelde materialen maakten zij een geïmproviseerde ‘woonruimte’, een douche, wc en keuken. Vanuit deze basis werken zij aan hun gezamenlijke expositie.

IPIHAN is een kunstenaarscollectief en bestaat uit de Rotterdamse kunstenaars: Pim Palsgraaf, Daan Botlek, Willem Besselink, Ties Ten Bosch,  Jordy Walker, Michiel Jansen, Toine Klaassen en Esther Kokmeijer, de Duitse kunstenaar: Regina Kelaita en een gastkunstenaar Leslie Nagel. Daarnaast zijn aangesloten kunst- en architectuurhistoricus Guus Vreeburg, filmmaker Marieke van der Lippe en fotograaf Aad Hoogendoorn.

Mede mogelijk gemaakt door: CBK Rotterdam, Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK), Goethe Institut, Gemeente Rotterdam, alle Crowdfunders en Aad Hoogendoorn Fotografie. Speciale dank aan: Heijmans, ProRail, Stichting Christian Weissenfels, Metaalhandel W. Ketting en zonen, Lion Metals, Het Stoomdepot

Praktische informatie

Openingsweekend/ tentoonstelling 21 – 23 augustus 2020
Rolf Hartkoornweg thv nummer 48, Rotterdam

Vrijdag 21/8 15-21 uur, zaterdag 22 en zondag 23 augustus 12-18 uur.

Check www.ipihan.com voor aanvangstijden evenementen en eventuele wijzigingen door COVID-19

lees meer

Zie ook het item dat TV Rijnmond maakte of het artikel dat Volkskrant erover schreef.