logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Tentoonstelling in het GRENZHAUS

tentoonstelling: 20/06/2017 - 28/08/2017
Locatie: Timmerhuis

Datum: woensdag 21 juni – 28 augustus 2017
Locatie: In de entree van het Timmerhuis

Het GRENZHAUS is een modulaire ontmoetingsruimte van de Duitse architect Benedict Esche. Op Wereldvluchtelingendag stond deze de hele dag in de buitenruimte; inmiddels is het GRENZHAUS te bezoeken bij de ingang van het Timmerhuis (Rodezand). Het GRENZHAUS biedt ruimte aan een tentoonstelling met werk van Peter Koole, Harry Man, Stacii Samidin, Jonas Staal en Veldwerk.

De kunstenaars bieden de toeschouwer diverse perspectieven op de universele zoektocht naar geluk, het vreemde en het eigene en de betekenis van ‘thuis’ en ‘aankomen’. Verder kunt u het Loket voor Wezenlijke Vragen van Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot (Veldwerk) bezoeken. De tentoonstelling wordt samengesteld door CBK Rotterdam en Museum Rotterdam. De openstelling van GRENZHAUS vindt plaats in het kader van een festival dat Pauluskerk en Theater Rotterdam naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag gezamenlijk organiseren. Op deze dag werd stilgestaan bij het feit dat er wereldwijd nog steeds miljoenen mensen op de vlucht zijn.

Over het GRENZHAUS
De Duitse architect Benedict Esche onderzocht tijdens zijn residency in het Goethe-Institut plekken waar vluchtelingen en Nederlanders samen komen. Hij vroeg zich af of architectonische ruimte onze sociale ontmoeting stimuleert of juist uitsluit? Zo bezocht hij het buurtcafé bij het AZC Beverwaard en de Pauluskerk en wandelde met vluchtelingen door de stad. Met zijn installatie GRENZHAUS creërt hij een nieuwe ruimte in de stad, waar een nieuwe gezamenlijke taal kan ontstaan.

Wereldvluchtelingendag
Het GRENZHAUS werd op Wereldvluchtelingendag 2017 voor het eerst opgebouwd in de openbare ruimte; daar ging Veldwerk in gesprek met voorbijgangers in hun Loket voor Wezenlijke Vragen. De modulaire ruimte staat na 20 juni nog enkele weken in de ingang van het Timmerhuis, naast Museum Rotterdam en zal daarna door Europa reizen.

Dit project is een samenwerking tussen Museum Rotterdam, Pauluskerk, Theater Rotterdam, het Goethe Institut en CBK Rotterdam.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office