tentoonstelling

20/06/2017 — 28/08/2017
Timmerhuis

Tentoonstelling in het GRENZHAUS


Datum: woensdag 21 juni – 28 augustus 2017
Locatie: In de entree van het Timmerhuis

Het GRENZHAUS is een modulaire ontmoetingsruimte van de Duitse architect Benedict Esche. Op Wereldvluchtelingendag stond deze de hele dag in de buitenruimte; inmiddels is het GRENZHAUS te bezoeken bij de ingang van het Timmerhuis (Rodezand). Het GRENZHAUS biedt ruimte aan een tentoonstelling met werk van Peter Koole, Harry Man, Stacii Samidin, Jonas Staal en Veldwerk.

De kunstenaars bieden de toeschouwer diverse perspectieven op de universele zoektocht naar geluk, het vreemde en het eigene en de betekenis van ‘thuis’ en ‘aankomen’. Verder kunt u het Loket voor Wezenlijke Vragen van Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot (Veldwerk) bezoeken. De tentoonstelling wordt samengesteld door CBK Rotterdam en Museum Rotterdam. De openstelling van GRENZHAUS vindt plaats in het kader van een festival dat Pauluskerk en Theater Rotterdam naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag gezamenlijk organiseren. Op deze dag werd stilgestaan bij het feit dat er wereldwijd nog steeds miljoenen mensen op de vlucht zijn.

Over het GRENZHAUS
De Duitse architect Benedict Esche onderzocht tijdens zijn residency in het Goethe-Institut plekken waar vluchtelingen en Nederlanders samen komen. Hij vroeg zich af of architectonische ruimte onze sociale ontmoeting stimuleert of juist uitsluit? Zo bezocht hij het buurtcafé bij het AZC Beverwaard en de Pauluskerk en wandelde met vluchtelingen door de stad. Met zijn installatie GRENZHAUS creërt hij een nieuwe ruimte in de stad, waar een nieuwe gezamenlijke taal kan ontstaan.

Wereldvluchtelingendag
Het GRENZHAUS werd op Wereldvluchtelingendag 2017 voor het eerst opgebouwd in de openbare ruimte; daar ging Veldwerk in gesprek met voorbijgangers in hun Loket voor Wezenlijke Vragen. De modulaire ruimte staat na 20 juni nog enkele weken in de ingang van het Timmerhuis, naast Museum Rotterdam en zal daarna door Europa reizen.

Dit project is een samenwerking tussen Museum Rotterdam, Pauluskerk, Theater Rotterdam, het Goethe Institut en CBK Rotterdam.