Gijsbert Karel van Hogendorp terug bij WTC Rotterdam


Op vrijdag 17 november wordt het gerestaureerde beeld van de Rotterdamse staatsman Gijsbert Karel van Hogendorp (1867) teruggeplaatst bij WTC Rotterdam aan de Coolsingel. Rond zijn honderdste geboortedag namen Rotterdamse ondernemers het initiatief om Van Hogendorp te eren met een standbeeld. Hoewel hij met een vinger wijst naar de Grondwet die hij ontwierp, wordt hij vooral herdacht als pleitbezorger van de vrije handel.

Nieuwe plek

Na omzwervingen stond het kunstwerk Gijsbert Karel van Hogendorp (1867) van de Belgische beeldhouwer Jozes Geefs sinds 1961 op de trappen van de Beurs van Rotterdam. Vanwege een grootschalige revitalisatie van de entree krijgt het vier meter hoge beeld wederom een nieuwe plek, ditmaal voor de trappen op het terras. De ronde sokkel is van Noors graniet en heeft dezelfde materialiteit als het graniet dat architect J.F. Staal selecteerde voor het bordes, de trappartijen en de gevel van de Beurs van Rotterdam (1940).

Publicatie

Ter gelegenheid van de verplaatsing verschijnt een publicatie over de Rotterdamse pensionaris Van Hogendorp (1762-1834). Ook is hij de grondlegger van het Koninkrijk der Nederlanden: de Grondwet van 1814 is grotendeels gebaseerd op het gedachtegoed van Van Hogendorp. In het boek komt Van Hogendorp ook naar voren als tegenstander van slavernij en slavenhandel. Samensteller van de publicatie is journalist en schrijver Frank van Dijl (1951). Als romancier debuteerde hij in 2019 met Van Steen. Hij publiceerde De avonden forever over het debuut van Gerard Reve en bij uitgeverij Fragment verschijnen zijn beschouwingen over de reisbrieven van Reve. Van Dijl is redacteur van de tweewekelijkse opiniekrant Argus.

Publicatiedatum: 25/10/2023