Impressie van de toekomstige plaatsing

Kunstwandeling ter ere van nieuwe plek voor twee sculpturen in Hoogvliet


Dit najaar zullen Gora Viva (1979) van Jose Esteban Prieto en de titelloze sculptuur (1965) van Piet van Stuivenberg een nieuwe plek krijgen op twee prachtige locaties in Hoogvliet. De herplaatsing van deze twee kunstwerken vindt plaats in het kader van de ontwikkeling en vergroening van het stadshart van Hoogvliet. BKOR, programma van CBK Rotterdam, heeft in nauwe samenwerking met Stadsontwikkeling intensief onderzoek gedaan naar de herplaatsing van deze sculpturen, met als doel om de beelden te kunnen behouden voor de bijzondere collectie in Hoogvliet.

Feestelijke kunstwandeling op donderdag 15 december

Ter ere van de plaatsing van de twee beelden organiseren we op donderdag 15 december om 15.00 uur een korte kunstwandeling langs een deel van de beeldencollectie van Hoogvliet. De marmeren sculptuur van Piet van Stuivenberg vormt het startpunt van de wandeling. We verzamelen aan de voorkant van metrostation Hoogvliet. Na afloop drinken we samen een kop warme chocolademelk. Geef je uiterlijk dinsdag 13 december op via i.leijdekkers@bkor.nl.

Jose Esteban Prieto – ‘Gora Viva’

De bronzen sculptuur Gora Viva (1979) van Esteban Prieto stond oorspronkelijk in het plantsoen bij de ingang van Geriatrisch Centrum Breede Vliet. Wegens sloop van het gebouw staat het beeld sinds 2019 opgeslagen in een depot. Er is voor het werk een nieuwe locatie gevonden in het nieuwe Stadspark bij de Dorpskerk. Hier vormt het beeld een mooie en interessante toevoeging aan de huidige collectie beelden die daar aanwezig is, zoals Moeder en kind (1965) van Ek van Zanten en De oerwereld van het dier ten opzichte van de synthetische wereld (1960) van Dick Elffers. Dit werk van Elffers is een enorm keramiekreliëf dat overigens ook door BKOR herplaatst is in 2013. Over het werk en de Spaanse kunstenaar Jose Esteban Prieto is helaas weinig bekend. Weet u meer? Neem dan contact met ons op!

Piet van Stuivenberg – zonder titel

Het titelloze kunstwerk van Piet van Stuivenberg werd in 1965 geplaatst in een groen perkje op het Zeeltplein/Meeuwenplaat. Vanwege de herinrichting van het plein werd de marmeren sculptuur verwijderd en in 2010 geplaatst bij de nieuwe locatie van partycentrum Flamingo op verzoek van de eigenaar, die het kunstwerk op de oude locatie regelmatig schoonmaakte. Sinds 2020 staat het werk op verzoek van de nieuwe eigenaar in de opslag. Het kunstwerk vindt nu zijn nieuwe thuis in het gras aan het begin van de Hoogvlietsedijk. Bij het uitlopen van metrostation Hoogvliet is de sculptuur direct zichtbaar en wijst de weg richting het centrum. Piet van Stuivenberg (Schiedam, 1901-1988) heeft als steenhouwer een aantal beelden gemaakt voor de openbare ruimte van Rotterdam en Schiedam, waaronder Dolle Jans droom (1970) en een sculptuur (1950) die aan het Weena bij de ingang van het voormalige Bouwcentrum stond.

 

BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) is een programma van CBK Rotterdam. BKOR beheert en ontwikkelt kunst in de openbare ruimte van Rotterdam.

Publicatiedatum: 05/12/2022