Foto: BKOR archief

Nieuw kunstwerk voor Nesselande van Madelon Hooykaas


Met de sculptuur Zicht op wind van Madelon Hooykaas krijgt Nesselande een nieuw kunstwerk. Op de Kretalaan aan het strand van Nesselande wordt een stoere windwijzer geplaatst die zich richt op de plas. Als aanduiding van de laaggelegen polder van waaruit de wijk Nesselande zich heeft ontpopt tot een van de mooiste buitenwijken van Rotterdam, zal een blauwe lichtring het Normaal Amsterdams Peil aanduiden. Daaraan is af te lezen hoe laaggelegen het gebied is.

De plaatsing van de windwijzer is nog niet helemaal afgerond omdat de met led-lampen verlichte ring nog niet ingeschakeld is. Begin 2023 wordt de lichtsterkte afgesteld en zal de blauwe ring samengaan met de straatverlichting.

Bij aanvang van de bouw in Nesselande werd een kunstplan ontwikkeld. De totstandkoming van het werk van Hooykaas voor Nesselande kende een lange periode en vele procedures. Er is hard gewerkt door de firma Buyk Constructies in samenwerking met de kunstenaar en gemeente Rotterdam om dit werk te realiseren.

Madelon Hooykaas (1942) is beeldend kunstenaar en filmmaker. Met haar pionierswerk, dat vaak tot stand kwam in samenwerking met de Schotse kunstenaar Elsa Stansfield (1945-2004), heeft ze een alomvattende kunstpraktijk ontwikkeld waarin water en licht, herinnering en aanwezigheid, en fysiek en menselijke landschappen terugkerende thema’s zijn.

Publicatiedatum: 28/11/2022