BURGEMEESTER ABOUTALEB BEZOEKT JASBANK IN HOEK VAN HOLLAND


De Jasbank is een van de weinige Hoekse monumenten van internationale allure. Architect G.W. Baas ontwierp het bakstenen monument in 1935 ter ere van de legendarische commissaris Jas, een van de belangrijkste publieke figuren uit de geschiedenis van Hoek van Holland. In 2006 werd het monument vanwege herhaald vandalisme verplaatst, waarbij de herdenkingsplaquette aan de voorzijde beschadigd raakte. Op initiatief van kunstenaar Frank Dam reconstrueerde ontwerper André van Dijk de originele tekstplaquette. Samen met Stadsbeheer en in opdracht van BKOR pakte Dam verdere restauratiewerkzaamheden van de Jasbank aan de rand van de Hoekse Bosjes op. Ter ere hiervan produceerde hij met een bijdrage van Cultuur Concreet een eenmalige editie van de Jaskrant, die tevens werd vormgegeven door André van Dijk.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september rond 12.00 uur bezoekt burgemeester Aboutaleb de Jasbank, het monument aan de Hoekse Bosjes in Hoek van Holland. Hij krijgt daar het eerste exemplaar uitgereikt van de Jaskrant, een initiatief van kunstenaar Frank Dam in samenwerking met ontwerper André van Dijk. Tijdens deze korte ontmoeting geeft Dam een toelichting op de meest recente restauratiewerkzaamheden aan de Jasbank en de bijzondere historische betekenis van het monument. Vervolgens vertelt ontwerper Van Dijk over de reconstructie van de typografie van de gedenksteen.

Architect G.W. Baas (o.a. de ontwerper van het Chabot Museum) ontwierp het stenen monument in 1935 ter ere van de legendarische commissaris Jas, een van de belangrijkste publieke figuren uit de geschiedenis van Hoek van Holland. Dankzij zijn inzet heeft Hoek van Holland zich kunnen ontwikkelen van verwaarloosde nederzetting tot een dorp met voorzieningen zoals straatverlichting, riolering en nieuwe woningbouw. Ook werd op zijn initiatief in het kader van de werkverschaffing een park met twee grote bosvijvers aangelegd, de Hoekse Bosjes, die in de volksmond ook wel de ‘Bosjes van Jas’ worden genoemd. 

De originele tekstplaquette wordt gekenmerkt door een bijzondere typografie geïnspireerd door de stijl van de Amsterdamse School, waar de steenhouwer/typograaf van destijds enkele bestaande vormen uit overnam en de rest naar eigen inzicht construeerde.

G.W. Baas (1897-1977) ontwierp de Jasbank met een bijzondere samenstelling van stijlen. Het verticale en horizontale lijnenspel verwijst naar het moderne bouwen van de Nieuwe Zakelijkheid. Erdoorheen schemert de invloed van de baksteenarchitectuur van architect Dudok. De kleurstelling van de Jasbank is geïnspireerd op De Stijl. Zo is het muurtje gemetseld met gele strengpersstenen, de vloer bestaat uit rode plavuizen gelegd en de zijmuren zijn gemaakt van blauw-paarse plintklinkers.

Video Rick Messemaker

 

Dit project wordt mogelijk gemaakt door BKOR, Beeldende Kunst & Openbare Ruimte Rotterdam en Stadsbeheer, gemeente Rotterdam. Met een bijdrage van Stichting Droom en Daad kan het verdere herstel van de Jasbank vervolgd worden.

Publicatiedatum: 25/08/2022