De 'giraffen' (1964) van Kees Timmer herplaatst op het Noordereiland. Foto: Vincent Petit

De ‘Giraffen’ van Kees Timmer herplaatst op het Noordereiland


Het ‘Buizenplastiek’ van Kees Timmer (1964) heeft onder leiding van BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) een nieuwe plek gevonden op het Noordereiland.

Sinds 1964 stond de ‘Buizenplastiek’ van kunstenaar Kees Timmer op het binnenplein van de vroegere Elektrotechnische School van Amsterdam. Het is nu verplaatst naar Ons Park op het Noordereiland in Rotterdam. Het beeld is gered van de sloop en heet nu ‘Giraffen’. Kees Timmer was bekend in Rotterdam tijdens de wederopbouw periode en heeft een bijzonder oeuvre nagelaten. Daar komt dit werk nu bij. Timmer won in 1966 de Hendrik Chabotprijs.

Kees Timmer (Zaandam, 1903-1978) doorliep de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam waar hij na het voltooien van zijn studie bleef wonen en werken. In het Rotterdam van de wederopbouw vond hij erkenning. Museum Boijmans van Beuningen organiseerde diverse solotentoonstellingen met zijn werk, en heeft nog steeds een kleine, bijzondere collectie in bezit, bestaande uit schilderijen, prenten en tekeningen waarin onder meer dieren een terugkerend thema zijn. In Rotterdam zijn een aantal werken van zijn hand in de openbare ruimte te vinden, zoals de karakteristieke staalplastiek Phoenix (1959) bij het PostCS gebouw, voorheen het stadspostkantoor. Daar is op 19 mei de Buizenplastiek, omgedoopt in Giraffen, aan toegevoegd. Een verweesd beeld, gered van de sloop door een betrokken oud directeur van de school en aangeboden om op een nieuwe plek een nieuwe betekenis te krijgen. Bewoners die het park samen met de gemeente hebben ontwikkeld verwelkomen vandaag het beeld in Ons Park.

 

Publicatiedatum: 02/06/2015