BKOR lanceert Kunstroute Rotterdam, van Centraal Station naar Overschie


Op Opbouwdag, zaterdag 18 mei, presenteert BKOR alweer de zevende editie van Kunstroute Rotterdam. Deze route vertrekt aan de noordzijde van het Centraal Station en gaat via de Stationssingel, langs Diergaarde Blijdorp en Kleinpolderplein naar Overschie. Kunstroute Rotterdam, van Centraal Station naar Overschie is een wandel- of fietsroute langs 20 kunstwerken en 11 architectonische bouwwerken. Het vertrekpunt is de noordzijde van het Centraal Station en via de Stationssingel, Diergaarde Blijdorp en het Kleinpolderplein leidt de route u naar Overschie. Het ‘eindpunt’ is het kunstwerk Mikado (1975) van André Volten bij Rotterdam The Hague Airport.

Overschie

Kort na de Tweede Wereldoorlog groeide dit stukje Rotterdam uit tot een belangrijk stadsdeel. Rotterdam kampte met woningnood en ook de nieuwe economie had ruimte nodig. Daarom werden er vanaf de jaren vijftig in Overschie in rap tempo veel woningen, scholen en winkels gebouwd. Door de fonkelnieuwe systeembouw werd Overschie een architectonische proeftuin. Het werd een stedelijke wijk met rust, ruimte en harmonie. Zelfs zodanig, dat toen de woningen eind vorige eeuw aftakelden, architecten protesteerden tegen sloop: ga renoveren. Want het oude dorp was weliswaar opgeslokt door de vooruitgang, maar intussen was Overschie een tijdmachine die ons terugbrengt naar de vooruitgangsidealen van de jaren vijftig. Deze kunst- en architectuurroute neemt u mee naar deze periode van wederopbouw.

Fietstocht

Van 16 t/m 19 mei viert Rotterdam de wederopbouw van de stad. Tijdens de Opbouwdagen worden er vele rondleidingen, lezingen en exposities georganiseerd op verschillende plekken in de stad. Ter gelegenheid van de nieuwe routekaart organiseert Platform Wederopbouw een fietstour op zaterdag 18 mei van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze fietstocht laat gids en wederopbouwkenner Paul Groenendijk boeiende kunst en architectuur zien op de route van het Centraal Station naar Overschie.

Datum Zaterdag 18 mei
Tijd 14.00 – 16.00 uur
Startlocatie Stationssingel, noordzijde Centraal Station
Eindlocatie Burgemeester Baumannlaan, Overschie
Prijs 7,50 euro
Deelnemers Maximaal 17
Let op Neem je eigen fiets mee, of huur een OV-fiets op het station
Aanmelden kan hier.

Kunstroutes

De afgelopen jaren heeft BKOR diverse kunstroutes gemaakt, die langs vele kunstwerken verspreid door de hele stad leiden. Alle routes worden als pdf in het Nederlands en Engels aangeboden via deze website, maar een opvouwbare plattegrond is ook nog steeds gratis verkrijgbaar bij Rotterdam Tourist Information op het Stationsplein. De routes zijn ook toegankelijk gemaakt voor je mobiele telefoon zonder een app te hoeven downloaden. Ga naar www.bkor.nl/routes, selecteer de route die je wilt lopen of fietsen, en zie waar je je op de plattegrond bevindt. Veel wandel- of fietsplezier!

Kunstroute Rotterdam, van Centraal Station naar Overschie is tot stand gekomen in samenwerking met Platform Wederopbouw Rotterdam.

Publicatiedatum: 01/05/2024