Art Index Rotterdam


Informatie over expo’s in de stad

CBK Rotterdam werkt nauw samen met Art Index Rotterdam. Wij ondersteunen de organisatie in het onder de aandacht brengen van tentoonstellingen en kunstevents in de stad via hun website en de folder die vier keer per jaar wordt gemaakt en breed verspreid.

Kunsttours

Onze tourpartner Art Index Rotterdam heeft het afgelopen jaar inspirerende thematische do-it-yourself Art Walks ontwikkeld. Een veilige maar ook bijzondere manier om kunst op straat te ervaren.

In de geüpdatete Florentijn Hofman Art Walk is de focus verlegd naar West. Via Museumpark – Zwarte kraai (2006),  Schiemond – Vijf papieren boten (2010), Merwe-Vierhaven (Fake Me Hard t/m 15 augustus 2021), Bospoldervos (2020), Oud Mathenesse – met pareltjes in de Landenbuurt, door naar Schiedam voor Hofmans Stadscocon (2021). De Stadscocon is een tijdelijke installatie, gratis te ervaren tot 1 oktober 2021 in het middenschip van de gotische Sint Janskerk aan de Lange Kerkstraat 37 in Schiedam.

Bij de onthulling van de 3.5 meter hoge bronzen deur op de kop van Wilhelmina-pier is in de geest van ‘young British artists’, de Gavin Turk Art Walk ontwikkeld. Een verrassende actuele wandeling van Wilhelminapier naar Oud Charlois, die gaat over plekken, kijken en verbanden zien. Landen op Zuid, een haven in ontwikkeling, turen over de rivier, verhalende kunst en neem gerust een stukje de watertaxi. Tot 31 juli 2021 is een onderwaterwandeling in de Maastunnel langs meer dan 670 Publieke Werken een leuke afronding op weg naar de noordoever.

De COOL Art Walk is een afwisselende wandeling op de vernieuwde Coolsingel. Volg de kunst en ervaar onderweg de geschiedenis en toekomst, architectuur, groen en stadsontwikkeling van deze stadsboulevard die nu de ruimte biedt aan fietsers en wandelaars. Je komt op verrassende plekken, kijkt met andere ogen om je heen en op woensdagen stipt 12 uur kan je voor het oude postkantoor het performancekunstwerk van Elmgreen en Dragset in uitvoering zien. Performancekunstenaar Wim Konings brengt dan de magische boodschap, ‘It is never too late   to say   sorry!’.

8 maart 2021 werd De vlecht van Kalliopi Lemos toegevoegd aan het beeldenterras langs de Westersingel. Een mooie aanleiding voor een wandeling langs een selectie kunst op straat gemaakt door vrouwelijke kunstenaars. Kort door de bocht ‘vrouwen’kunst in Rotterdam. Onderweg zie je heel veel kunst, waar niet bij stil wordt gestaan om zo de disbalans tussen makers voelbaar te maken. Een rondje van 11 kilometer van noord, naar oost, west en terug naar het centrum. Kunstenaar Judith van den Berg stelt vragen en speciaal voor deze wandeling, koos zij er twee uit voor jou om onderweg bij stil te staan. Verspreid je graag sporen van je bestaan? Vind je het fijn om sporen te vinden van het bestaan van anderen?

 

De gratis PDF-wandelingen zijn te downloaden op www.artindexrotterdam.nl om zelf te wandelen of te fietsen. Op verzoek zijn ze nu ook te boeken als een begeleide privéwandeling of privéfietstour met curator-kunstgids Anne-Marie Ros (maximaal 10 personen – Nederland/Engels) tours@artindexrotterdam.nl