symposium

29/04/2022
Laurenskerk

Z-Files #30: Symposium Erasmusbeeld 400 jaar | 400 jaar Stadscollectie Rotterdam


Op vrijdag 29 april van 11. 00 uur tot 17.00 uur organiseren Sculpture International Rotterdam (SIR), Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en CBK Rotterdam bij de Laurenskerk (Grotekerkplein 27, Rotterdam) een symposium over 400 jaar Erasmusbeeld en het begin van de collectie kunstwerken in de openbare ruimte. Dit beeld was het eerste publieke standbeeld voor een held van de geest in de Noordelijke Nederlanden en daarmee een noviteit. De bijzondere geschiedenis van het beeld, Erasmus zelf én de kunstcollectie van Rotterdam komen tijdens dit symposium uitgebreid aan de orde. Met inspirerende sprekers zoals Ronald van Raak (hoogleraar Erasmus Universiteit), Frits Scholten (conservator Rijksmuseum), Sandra Smets (journalist, kunstcriticus), Siebe Thissen (historicus, filosoof) en Annet Zondervan (directeur CBK Zuidoost).

Koop hier een ticket voor € 25,00 (normaal) / € 12,50 (t/m 21 jaar) incl. lunch, drankje en een publicatie. 

Het bronzen Erasmusbeeld is in 1622 gemaakt door Hendrick de Keyser in opdracht van het stadsbestuur. De Keyser koos ervoor om de grote humanist niet stilstaand weer te geven maar hem al schrijdend en lezend uit te beelden. En dat terwijl Erasmus wel op een sokkel is verankert en daarmee verheven en onbeweeglijk is. Een ‘lopend’ beeld op een sokkel was destijds uniek, en markeert een bijzonder moment in de kunstgeschiedenis; de beeldhouwer heeft doelbewust de relatie tussen beeld en voetstuk verkend.

Dankzij zijn lange bestaansgeschiedenis valt er nog veel meer te vertellen over dit beeld. Tijdens het bombardement op de binnenstad van Rotterdam in mei 1940 bleef het beeld onbeschadigd terwijl de omgeving veranderde in ruïnes. Daarna werd het beeld begraven in de tuin van Museum Boijmans van Beuningen om het uit handen van de Duitse bezetters te houden. Sinds 1963 staat het Erasmusbeeld op zijn huidige locatie, het Grotekerkplein naast de Laurenskerk en kreeg het beeld een nieuw voetstuk.

Tijdens het symposium is er, geheel volgens het gedachtegoed van Erasmus, tijdens de lunch en na afloop tijd voor ontmoeting en uitwisseling. Er is tevens voldoende gelegenheid om het Erasmusbeeld te bezoeken en te luisteren naar een beschrijving van dit beeld speciaal voor dit symposium gemaakt door de Stichting Oren en Ogen Tekort.

Sprekers symposium

Ronald van Raak, hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
over de filosoof, schrijver en humanist Desiderius Erasmus Roterodamus ((1466 – 1536)

Frits Scholten, senior conservator beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, over de geschiedenis van het Erasmusbeeld

Siebe Thissen, filosoof en historicus, over de geschiedenis en de toekomst van het standbeeld

Annet Zondervan, directeur van CBK Zuidoost, over het standbeeld als (actueel) probleem

Sandra Smets, journalist en kunsthistorica, over de vele andere kunstwerken over Erasmus in de Stadscollectie van Rotterdam

Programma

10.30 uur
Inloop met koffie / thee

11.00 uur
Opening van het symposium door de heer Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam.
Korte introductie door de heer Steven Lamberts, voorzitter Erasmus Comité, over de samenwerking Rotterdam en Gouda
Toespraak door de burgemeester van Gouda, de heer Pieter Verhoeve
Toespraak door de burgemeester van Rotterdam, de heer Ahmed Aboutaleb

11.30 uur
Inleiding door moderator Esther Didden (filosoof, adviseur kunst in de openbare ruimte)
Ronald van Raak
, hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam over de filosoof, schrijver en humanist Desiderius Erasmus Roterodamus (1466 – 1536)
Frits Scholten
, senior conservator beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, over de geschiedenis van het Erasmusbeeld
Toelichting Stichting Oren en Ogen Tekort, zij maakten een Beeld in Geluid van het Erasmusbeeld

Ca. 13.00 uur
Pauze met een verzorgde lunch

14.00 uur
Vervolg symposium
Siebe Thissen
, filosoof en historicus,  over de geschiedenis en de toekomst van het standbeeld
Annet Zondervan
, directeur van CBK Zuidoost, over het standbeeld als (actueel) probleem
Sandra Smets
, journalist en kunsthistoricus, over de vele andere kunstwerken over Erasmus in de Stadscollectie van Rotterdam Samenvatting van de dag door Ronald van Raak

Ca. 16.00 uur
Afsluiting symposium, tijd om na te praten met een drankje

Z-Files, Kunst en de stad

De CBK Rotterdam-programma’s BKOR en Sculpture International Rotterdam werken intensief samen om de publieke ruimte Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Zo organiseren zij regelmatig Z-Files (met de Z van Zadkine) over kunst en de stad waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.