boekontwerp 75B

Boekpresentatie

07/04/2022
Zaal Staal

Z-Files #29: Boekpresentatie ‘GABO: Portrait of a Sculpture. Portret van een sculptuur.’


Op donderdag 7 april in Zaal Staal presenteren uitgeverij Jap Sam Books, Sculpture International Rotterdam (SIR), Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en CBK Rotterdam het boek GABO: Portrait of a Sculpture. Portret van een sculptuur. Dit is een publicatie over de titelloze sculptuur, van de Russisch-Amerikaanse kunstenaar Naum Gabo (1890-1977), voor het warenhuis de Bijenkorf aan de Coolsingel in Rotterdam.

Reserveer alvast je gratis ticket hier.

PROGRAMMA

Ove Lucas (directeur CBK Rotterdam) is moderator van de boekpresentatie. Hij gaat in gesprek met initiator Dees Linders (voormalige artistiek leider SIR) en Patricia van Ulzen (auteur) over de publicatie. Daarna is er een lezing door Sjeng Scheijen (specialist Russische kunst van de vroege 20ste eeuw) gevolgd door de uitreiking van het eerste boekexemplaar met een feestelijke toast op het Ding. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Gabosingers.

Voorafgaand aan de boekpresentatie zijn de video-opnames van de bladersessies met enkele auteurs door Arthur Bueno (documentairemaker).

PUBLICATIE

Aanleiding voor deze publicatie was de langverwachte restauratie van de sculptuur die in 2017–2018 plaats vond. In Gabo. Portrait of a Sculpture / Portret van een sculptuur wordt het roerige leven van dit wereldberoemde kunstwerk beschreven. De hoofdtekst is van de hand van kunst-, architectuur- en cultuurhistoricus Patricia van Ulzen. Haar minutieuze onderzoek voegt een geheel nieuwe episode toe aan de biografie van Naum Gabo en deze sculptuur. 

Met zijn kunst vocht Gabo zijn hele leven, al wonend op diverse plekken in de wereld, voor de vrijheid van denken en voor de verbeeldingskracht. De ingenieuze sculptuur die hij naliet aan Rotterdam trotseert de tijd en kan telkens opnieuw volstromen met betekenis. Zo blijft ‘Het Ding’ voortdansen; midden op straat en voor iedereen. 

ISBN 978-94-92852-27-4 Hoofdredactie Eleonoor Jap Sam, Dees Linders Contributies van Carel Blotkamp (preface), Dees Linders, Siebe Thissen, Patricia van Ulzen, Toke van Helmond (Catherina Lehning), Eleonoor Jap Sam, Rutger Morelissen, Sjoerd Westbroek, IEF Capital Editors Dees Linders, Siebe Thissen, Patricia van Ulzen, Eleonoor Jap Sam Beeldredactie & -onderzoek Sannetje van Haarst, Nienke Post Eindredactie Ronja Driessen, Eleonoor Jap Sam, Dees Linders, Jacqueline Schoemaker, Marie Louise Schoondergang Vertaling Marie Louise Schoondergang Grafisch ontwerp 75B Drukkerij Veldhuis Media B.V. Aantal pagina’s 224 Boek afmetingen 20.7×26.5cm Binding Hardcover Taal Nederlands, Engels Publicatie datum 7 april 2022 Partner Jap Sam Books Rotterdam

HET KUNSTWERK

‘Het Ding’ of ‘de gestileerde bloem’ zoals het werk van 26 meter hoog en 40.000 kilo zwaar ook wel genoemd wordt, was indertijd het icoon van moderniteit op de moderne Coolsingel. In 2011 werden het pand van de Bijenkorf en het kunstwerk tot rijksmonument uit de wederopbouwperiode verklaard. De ruimtelijke constructie uit 1957 wordt samen met de kunstwerken van Zadkine en Henry Moore gezien als één van de drie boegbeelden van de internationale beeldencollectie van Rotterdam: Sculpture International Rotterdam. De geschiedenis van deze titelloze sculptuur van Gabo is op tal van manieren verweven met de historie van de stad. 

Z-FILES, KUNST EN DE STAD

De CBK Rotterdam programma’s BKOR en Sculpture International Rotterdam werken intensief samen om de publieke ruimte Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Zo organiseren zij Z-Files (met de Z van Zadkine) over kunst en de stad waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.

 

De publicatie is mede mogelijk is gemaakt door Jaap Harten Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds / Breeman Talle en het Mondriaan Fonds.