Event

30/05/2014
25 Wilhelminapier

Wilhelminadag


Wilhelminadag voor het eerst gevierd in Rotterdam

Op vrijdag 30 mei aanstaande rond de klok van 17.30 is de eerste Wilhelminadag op de Rotterdamse Wilhelminapier een feit. Die dag bestaat de tijdcapsule in de kademuur van het Koninginnehoofd precies één jaar. Tijdcapsules spelen een spel met de tijd, waarbij herinneren en vergeten hand in hand gaan. Het programma van de eerste Wilhelminadag biedt verschillende manieren om te herdenken en om  de herinnering aan de tijdcapsule levend te houden. Het wordt een bijzondere verjaardag!

Hoe zat het ook alweer met de Wilhelminasteen en de tijdcapsule?

Op 30 mei 1891 bezocht de 10-jarige Koningin Wilhelmina Rotterdam. Het bezoek stond onder strenge regie van Regentes Emma en wordt gezien als het begin van de PR machine rond het Huis van Oranje. De Wilhelminasteen herinnert aan deze gelegenheid waarbij ze haar naam schonk aan de Wilhelminakade. Een onderdeel van de ceremonie bestond uit het plaatsen van een kleine tijdcapsule.

Na enkele decennia van vergetelheid werd bijna een jaar geleden, op 30 mei 2013, de Wilhelminasteen onder grote belangstelling weer terug in de kademuur gemetseld. Naast de steen werd een exact afgietsel van de steen geplaatst, waarin dit keer een grote tijdcapsule werd opgeborgen.

De Wilhelminasteen en de tijdcapsule maken deel uit van het in meerdere opzichten bijzondere kunstwerk In Memory Of Things To Come van Arnoud Holleman, in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Niet alleen gaf hij de Wilhelminasteen een nieuwe betekenis, maar hij maakte ook een kunstwerk dat pas over ruim 120 jaar voltooid zal zijn, als de tijdcapsule op 30 mei van het jaar 2135 weer geopend zal worden.

De enige persoon die exact weet wat er in die capsule zit is Arnoud Holleman. Een aantal objecten is bekend, zoals de 1000 vragen. Holleman: “Voor de inhoud van de capsule werden 1000 vragen aan de toekomst bedacht. Rotterdammers mochten vorig jaar een brandende vraag aan de toekomst te stellen, dus vragen aan de bewoners van de stad in het jaar 2135.”

Van de vragen werden onverwoestbare letterslingers gefabriceerd die allemaal mee de capsule in zijn gegaan. De vragen geven een intrigerend beeld van het hier en nu. Of Holleman een tipje van de sluier zal lichten over de rest van de inhoud van de capsule zal duidelijk worden tijdens de talkshow die terug te horen zal zijn via Radio Wilhelmina op www.wilhelminasteen.nl.

Wilhelminadag 2014 met gevarieerd programma

Op 30 mei 2014 vieren we de eerste verjaardag van het kunstwerk, door stil te staan bij het verleden, heden en toekomst van deze bijzondere plek in Rotterdam. Op deze eerste Wilhelminadag is er een gevarieerd programma met medewerking van velen.

Film
Het audio-visueel duo Urbi et Orbi, bekend van Zomergasten en de Kennedy-memorial in Dallas, toont een korte film over de verzegeling van de capsule.

Talkshow
Tussen 18 en 19 uur vindt in de bibliotheek van Hotel New York een radiotalkshow plaats. Mirjam de Winter spreekt onder meer met Royalty-deskundige Dorine Hermans, interieurontwerper van de Rotterdam Jurgen Bey en kunstenaar Arnoud Holleman. In het publiek surprise guests die allemaal op de een of andere manier bij de pier betrokken zijn.

Radio Wilhelmina / Webiste Wilhelminasteen
Radio Wilhelmina, het internet radiostation van en over de Rotterdamse Wilhelminapier is te beluisteren op www.wilhelminasteen.nl. Luister naar mooie gesprekken en verhalen over verleden, heden en toekomst van een uniek stuk Rotterdam. Team Wilhelmina werkt voor de eerste Wilhelminadag op 30 mei aanstaande samen met lokaal radiostation OPEN Rotterdam. Vanaf 26 mei zijn er dagelijks reportages te beluisteren, behalve online ook op op 93.9 FM.
Naast OPEN heeft Team Wilhelmina nauwe banden met RTV Rijnmond. Een aantal lange gesprekken uit het programma Rijnmond Staat Stil, over de toekomst van Rotterdam met o.a. Inez Weski en Riek Bakker zijn ook te beluisteren op Radio Wilhelmina.
Op Wilhelminadag zelf is het publiek welkom de opname van de Wilhelmina radiotalkshow bij te wonen in de bibliotheek van Hotel New York. Presentatrice Mirjam de Winter spreekt met Oranjebiograaf Dorien Hermans, ontwerper Jurgen Bey en kunstenaar Arnoud Holleman over het wel en wee van de pier.

Aanvang 17.30, toegang gratis. Hotel New York, Koninginnehoofd 1, Rotterdam.

Overdracht aan Gemeentearchief

Op de eerste Wilhelminadag vindt ook de officiële overdracht plaats van een document waarmee het bestaan van de tijdcapsule en de spelregels in het gemeentearchief worden vastgelegd. Jantje Steenhuis, directeur van het Gemeentearchief, zegt hierover: “Dit is een uniek geval, ook voor ons bij het archief. De meeste archieven gaan na 20, 50 of 75 jaar open, terwijl dit archief in 2135 tegelijkertijd met de capsule geopenbaard zal worden. Dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt.”

Club Wilhelmina
Om Rotterdammers bij het belang van de steen en de capsule te betrekken wordt die middag Club Wilhelmina opgericht, een club die stil zal staan bij verleden, heden en toekomst van de Wilhelminapier. Holleman:”Club Wilhelmina verplicht tot niets, alleen af en toe stil staan bij de gedachte van de tijdcapsule en eventueel een bloemetje leggen op 30 mei. En vanaf het Koninginnehoofd over het water turen, mijmerend over verleden, heden en toekomst van Rotterdam. Het is een manier om de capsule levendig te houden, maar wel op een eigentijdse wijze.”

Bloemenoffer
Na de talkshow in Hotel New York zal er op typisch Rotterdamse ‘haven manier’ een bloemenoffer aan de steen en de capsule gebracht worden. Leerlingen van basisschool de Schalm die bij de verzegeling van vorig jaar zo’n belangrijke rol speelden komen met hun krans. Ook de ‘Wilhelminapier pioniers’ van het eerste uur Dorine en Joan de Vos, doen mee met deze bijzondere bloemenhulde en muzikale ode aan volgens sommigen de mooiste plek van Rotterdam.

De Wilhelminadag is een bijzonder project waar een groot aantal personen en Rotterdamse instellingen een bijdrage aan leveren. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Hotel New York, het Nederlands Fotomuseum, RTV Rijnmond, OPEN Rotterdam, het Gemeentearchief, Joan en Dorine de Vos, Gerrit Roukens van educatieve tuin De Enk, de kinderen van de openbare basisschool De Schalm en Rotterdammers: allen spelen een rol bij het project.