tentoonstelling

18/06/2021 — 18/07/2021
Wilhelminaplein

Tijdelijk Monument op Wilhelminaplein


In het kader van de campagne Srebrenica is Nederlandse Geschiedenis is vanaf 18 juni het Tijdelijk Monument van Bosnian Girl te bezichtigen op het Wilhelminaplein. De tentoonstelling vindt met name plaats om de bewustwording van de gruwelijke genocide uit 1995 onder de Nederlandse bevolking te vergroten. 

Het Tijdelijk Monument, een serie van 25 portretten gemaakt door vermaard fotografe Robin de Puy, is één van de manieren waarop het collectief Bosnian Girl bewustwording wil genereren over de gruwelijkheid van de genocide in Srebrenica en de rol die Nederland daarin speelde.  Op 11 juli 1995 werden meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en jongens vermoord. Het was de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens Bosnian Girl is het hoog tijd dat de genocide in Srebrenica een permanent deel gaat uitmaken van het collectieve Nederlandse bewustzijn. 

Het Tijdelijk Monument is ontwikkeld ter ondersteuning van de voorbereidingscommissie Srebrenica Nationale herdenking. Zij organiseren al jarenlang de herdenking op het Plein in Den Haag en vanaf vandaag is het Tijdelijk Monument dus ook een maand lang in Rotterdam te bewonderen.

 

CBK Rotterdam ondersteunt dit project omwille van de urgente noodzaak meer aandacht voor dit deel van onze geschiedenis te herdenken en erkenning te bieden aan de grote Bosnische gemeenschap die Rotterdam kent.