Foto: Shimmer, MOMENT IV: POST-SOLAR with Bernd Krauß (2018)

Tour

19/07/2023 — 19/07/2023
Rotterdam-Zuid

Studio Art Office | Op die fiets: hoe werken Shimmer, Varia en Paviljoen aan het Water?


In samenwerking met Ewald X Ros initieert Studio Art Office een reeks ontmoetingen voor Rotterdamse kunstenaars: Op die fiets. Samen brengen we inspirerende bezoeken aan kunstinitiatieven door de hele stad. Als kunstenaar leer je de initiatieven beter kennen (wat is hun achtergrond en karakter) en hoor je over de mogelijkheden die zij voor de individuele beroepspraktijk bieden. De initiatieven op hun beurt, vragen bezoekers mogelijk om advies en wie weet ontstaan er wel mooie nieuwe samenwerkingen. Elke (fiets)tour bezoekt 3 initiatieven, duurt ongeveer 3 uur en sluit af met een drankje bij een van de locaties. We trappen af met een editie op woensdag 19 juli waarin we langsgaan bij drie spannende initiatieven op Rotterdam-Zuid: Varia, Shimmer en Paviljoen aan het Water.

Varia is een collectieve werkplaats voor kunstenaars, gericht op reflectie en met een kritische blik op alledaagse media en technologie. Varia is in 2017 opgericht en het wordt gedragen door leden die elkaar met raad en daad verder helpen in de ontwikkeling van hun kunst. Op vrijdagen is Varia van 10:00-14:00 uur een ontmoetingsplek om een thee te drinken, iets te repareren of vragen te stellen aan anderen. Varia is ook een presentatieplek waar in losse serie stem-gebaseerde events plaats vinden. Een van de leden, Yoana Buzova, gaat met ons in gesprek.

We vervolgen onze route naar Shimmer, gevestigd in een voormalig RET-gebouw aan de rand van de haven. Shimmer is opgericht door curator Eloise Sweetman en kunstenaar Jason Hendrik Hansma, en functioneert als een presentatieruimte annex reading room waar om de 2 maanden op zondag een tekst gezamenlijk wordt gelezen en besproken. Shimmer opereert ook als online platform met podcasts net als met links naar exposities, kunstenaars of teksten/auteurs waaraan ze zich verbonden voelen. We spreken hier met één van de oprichters.

De middag wordt afgesloten met een bezoek aan Paviljoen aan het Water, opgericht als ontmoetingsplek zowel voor kunstenaars en bewoners van de aangrenzende wijk, als ook voor verschillende creatieve disciplines zoals kunst, muziek, food en literatuur. Daarnaast fungeert Paviljoen aan het Water als residency plek en worden er van 12-16 juli werken van voormalige residents getoond. Op 19 juli zullen er nog wat werken aanwezig zijn om over te discussiëren. Daarnaast zal initiator Kamiel Verschuren ons het concept, de programmering en de nodige samenwerking met anderen uitleggen. Hier sluiten we de middag ook af met een drankje.

Praktische informatie
Datum: woensdag 19 juli 2023
Tijd: verzamelen om 14:45 uur, start om 15.00 uur
Startlocatie: Varia, Gouwstraat 3, Rotterdam
Vervoer: met eigen fiets. Het is ook mogelijk om te wandelen (8 min van Varia naar Shimmer, en 15 min van Shimmer naar Paviljoen aan het Water). Helaas is er geen handige bus-optie beschikbaar voor het afleggen van deze route.
Aanmelden: deelname is exclusief voor kunstenaars die bij Art Office zijn ingeschreven. Vanwege een beperkt aantal plekken, graag vooraf aanmelden via artoffice@cbkrotterdam.nl