Foto: Huidenclub

Tour

20/09/2023
Rotterdam-West

Studio Art Office | Op die fiets #2: hoe werken Brutus, de Huidenclub en IJzerblok?


Samen met Ewald x Ros organiseren we Op die fiets*, een reeks voor Rotterdamse kunstenaars langs kunstenaarsinitiatieven in de stad. We werpen een blik achter de coulissen en gaan in discussie over de (mogelijke) raakvlakken met de eigen kunstpraktijk en in hoeverre er nauwere banden mogelijk zijn. Deze bezoeken zijn bedoeld als tweerichtingsverkeer zodat de initiatieven ook vragen aan de bezoekende kunstenaars kunnen stellen. Elke “sessie” bezoekt 3 initiatieven, duurt ongeveer 3 uur en sluit af met een drankje bij een van de locaties. Naast informatief is het een fijne mogelijkheid om onderling te netwerken. Tijdens de tweede editie op woensdag 20 september worden met IJzerblok, Brutus en Huidenclub uiteenlopende initiatieven in Rotterdam-West bezocht.

IJzerblok
Het IJzerblok bestaat uit een aantal studio’s in een oorspronkelijk wooncomplex van Woonbron. Bijna alle huurders zijn inmiddels verhuisd terwijl kunststudenten en net afgestudeerden sinds 2020 de woningen als atelier mogen gebruiken. De bijbehorende tuin van 600 m2 is met zelfgeworven budget opgeruimd en voorzien van een podium voor optredens. Bekend werd het IJzerblok met zijn deelname aan het eerste Groot Rotterdams Atelier Weekend. Sinds mei 2023 weten de kunstenaars de einddatum van hun verblijf in het voormalige wooncomplex: augustus 2024 moeten de woningen leeg zijn. Welke allianties gaan de kunstenaars aan in de omgeving en in hoeverre bouwen of onderhouden ze een netwerk met externe organisaties en andere kunstenaars? Sachia Perreira Stolle, kunstenaar en aanspreekpunt voor Woonbron, zal ons hier meer over vertellen en vragen beantwoorden.

Brutus
De tweede stop brengt ons naar Brutus, de artist-driven-playground op de Keileweg. De meesten zijn er wellicht al eens geweest of hebben er zelfs geëxposeerd tijdens de Wild Summer of Art-tentoonstellingen. Als brainchild van Joep van Lieshout is het initiatief veelvormig met een beeldentuin, als locatie voor concerten en evenementen en ook als tentoonstellingsruimte. Tijdens ons bezoek worden er 3 werken van Santiago Sierra gepresenteerd als proef om een mogelijke verdere samenwerking te onderzoeken. Met de expositie Petromelancholia wordt gereflecteerd op een leven voorbij de olie. Sanne ten Brink, directeur van Brutus, zal het concept van Brutus en de samenwerking met externe partners (daaronder kunstenaars) nader toelichten.

Huidenclub
We sluiten deze middag af met een bezoek aan Huidenclub, sinds 2021 gevestigd in het gebouw Diepenveen. Dit monumentale gebouw huisvest atelier’s, de bookshop VideVide, een expositieruimte, een café en zal vanaf volgend jaar werkplaatsen ook voor Rotterdamse kunstenaars algemeen openstellen. Chantal Schoemakers of Guus Voorham nemen ons mee door het gebouw, de expositie en werkplaatsruimtes. Hier sluiten we de middag ook af met een drankje.

Voor wie?
Rotterdamse kunstenaars met uiteenlopende praktijken en stadia in hun carrière.

Praktische informatie
Datum: Woensdag 20 september 2023
Tijd: 15:00-18.00 uur – verzamelen om 14.45 uur
Startpunt: 1e IJzerstraat 97, Rotterdam
Transport: met eigen fiets of OV-fiets (dichtstbijzijnde locatie: Metrostration Marconiplein)
Taal: Nederlands/Engels

Aanmelden
Vanwege een beperkt aantal plekken wordt aanmelden op prijs gesteld. Stuur een mailtje met je naam naar artoffice@cbkrotterdam.nl.

* ‘On that bike’ is a translation of the Rotterdam Expression ‘Op die Fiets’, which means as much as a way of doing things. Literally, “on that bicycle”, modeled after op die manier (“in that manner, that way”), where manier (“manner, way”) is replaced with fiets (“bicycle”). The phrase originates from Rotterdam, but has since spread. Source: Wikipedia