logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

Singing Machine & Velicon

demonstratie: 19/05/2019
Locatie: TENT

Een middag rondom twee bijzondere instrumenten: Jasna Veličković performt haar Opera of Things op de Velicon en Martin Riches demonstreert zijn Singing Machine
Toegang gratis.

Jasna Veličković performt haar Opera of Things
Het elektroakoestische instrument Velicon bestaat uit een metalen bord met magnetische figuren. Door een spoel over de magneten te bewegen maakt de performer hun magnetische velden hoorbaar en laat zo hun ‘stemmen’klinken. Op een verwante manier maakt Veličković de ‘stemmen’ van power adapters of afstandsbedieningen hoorbaar.
De titel van dit werk verwijst naar het ‘internet der dingen’ waarin ook alledaagse voorwerpen zoals een lamp of thermostaat met het internet verbonden zijn.

De Singing Machine van Martin Riches
Kunstenaar Martin Riches en componist Tom Johnson presenteren in de tentoonstelling Post-Opera een gezamenlijke installatie. Riches brengt de aria The Audition ten gehore, die Johnson voor deze kunstmatige stem schreef. Riches’fascinatie voor mechanisme stemsynthese resulteerde in instrumenten zoals zijn Talking Machine en MotorMouth. Zijn Singing Machine heeft een bereik van een octaaf en kan klinkers zingen (a, e, i, o, u). Met een luchtstroom, een vibrerend strottenhoofd en een bewegende tong en lippen wordt een lied geproduceerd zonder dat er een menselijk lichaam aan te pas komt.

Dit event is onderdeel van tentoonstelling Post-Opera. Meer hierover lees je hier.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office