uit het project Cogito van Daniela de Paulis

FestivalManifestatie

28/09/2018
Nhow Hotel Wilhelminapier

Science Hotel x CBK Rotterdam


Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert het wetenschapsfestival Science Hotel in het Nhow Hotel. Onderzoekers laten zien hoe de stad hen inspireert en vragen het publiek met hen mee te denken. Tijdens deze avond vol wetenschap, kunst en muziek maak je niet alleen kennis met onderzoekers, maar ook met beeldend kunstenaars die zich bezighouden met wetenschap en onderzoek. CBK Rotterdam presenteert tijdens Science Hotel drie beeldend kunstenaars die in hun werk een relatie leggen met wetenschappelijk onderzoek.

aanmelden

Onderzoek en beeldende kunst
Steeds meer beeldend kunstenaars werken op het snijvlak van kunst en wetenschap. Veel kunstenaars doen ook – in samenwerking met wetenschappers – zelf onderzoek. De uitkomst van dit onderzoek vindt zijn weg in een artistieke uiting. Ook maken kunstenaars in hun artistieke praktijk geregeld gebruik van wetenschappelijke bevindingen.

CBK Rotterdam ondersteunt Rotterdamse kunstenaars. Dat doet het onder andere met de regeling Ontwikkeling- en Onderzoekssubsidies die erop is gericht een impuls te geven aan onderzoek en verdieping, zodat bestaande kunstenaarspraktijken zich optimaal kunnen ontwikkelen en hun zichtbaarheid vergroot worden. De regeling bestaat sinds 2010.

Portretten
Om tijdens Science Hotel goed zichtbaar te maken waar de combinatie beeldende kunst en wetenschap toe kan leiden, nodigde CBK Rotterdam beeldend kunstenaar en filmmaker Mirjam Somers en fotograaf Bas Czerwinski uit portretten te maken van drie Rotterdamse beeldend kunstenaars die in hun werk duidelijke raakvlakken hebben met wetenschap. In samenwerking met Nicole Sciarone maakten Somers en Czerwinski korte videoportretten van Daniela de Paulis, EAT ART collective en Maud van den Beuken.
Tijdens Het Science Hotel op 28 september worden deze getoond en gaat Nicole Sciarone in gesprek met de kunstenaars over hun werk. Centrale vraag daarbij is de connectie die hun werk heeft met de wetenschap en de inspiratie die de wetenschap voor hen vormt.

EAT ART collective
Voor dit collectief wordt een gesprek interessant wanneer verschillende meningen over kunst en eten samenkomen. Het collectief moedigt zichzelf en anderen aan de wereld te ontdekken door een mix van kunst, eten, technologie en mensen. EAT ART collective omschrijft zichzelf als een “collectief van multidisciplinaire alleskunners die gefascineerd zijn door de wereld rondom eten”. Het collectief werkt samen met onderzoekers en professionals van bedrijven en universiteiten.

Powder to the People is een doorlopend onderzoeksproject van dit kunstenaarscollectief waarin de rol centraal staat die industriële voedingsadditieven en technieken kunnen spelen in de keuken. Welke rol kan de voedingsindustrie spelen in een duurzaam voedselsysteem? EAT ART collective gelooft dat het democratiseren van praktische kennis uit die industrie bijdraagt aan een gezonde discussie. “Laat ons zelf maar kiezen welke additieven we gebruiken, voor ons eigen welzijn en dat van onze omgeving”. Als kunstenaarscollectief kunnen zij een kritische positie innemen, buiten de machtsdriehoek van industrie, consument en overheid.

Wetenschappelijke velden: economie, transitieonderzoek, communicatie & maatschappij, voedingstechnologie.

Daniela de Paulis
Daniela de Paulis is een interdisciplinaire en internationaal werkende kunstenaar. Zij werkt samen met andere kunstenaars, wetenschappers en radioamateurs. Sinds 2009 is zij – de eerste – artist-in-residence bij de radiotelescoop Dwingeloo en ASTRON (Nederlands onderzoekscentrum voor radioastronomie), waar zij samen met het CAMRAS en het ASTRON-team een ​​technologie ontwikkelde, Visual Moonbounce genaamd. Momenteel is zij gastonderzoeker bij ASCA (Amsterdam School for Cultural Analysis), Universiteit van Amsterdam, en ontwikkelt zij onderzoek naar interstellaire transmissies. Sinds 2010 werkt ze samen met het internationale collectief Astronomers Without Borders (AWB), als oprichter en directeur van het AstroArts-programma. In 2013 richtte ze Cabine Voltaire op, een online samenwerkingsplatform voor live discussies over wetenschap, technologie en de humaniora.

De Paulis werkt momenteel aan haar nieuwe project Cogito waarvoor ze samenwerkt met het Overview Institute en met neurowetenschappers en filosofen. Met het project Cogito worden gedachten in de ruimte verspreidt als radiogolven. Het project vindt plaats bij de Dwingeloo radiotelescoop in Nederland. Cogito is een gedachte-experiment dat wordt ontwikkeld als een kunstinstallatie en excursie in Drenthe. Het project is het resultaat van een aantal jaren onderzoek aan de radiotelescoop Dwingeloo en ASTRON.

Wetenschappelijke velden: neurowetenschappen, radio astronomie, filosofie, geschiedenis

Maud van den Beuken
In haar praktijk als kunstenaar gaat Van den Beuken uit van het vaste gegeven dat de grond zich altijd onder onze voeten bevindt, en de lucht boven ons hoofd. In tentoonstellingen en de openbare ruimte maakt ze werken en installaties, die de ruimte veranderen en de fysieke relatie tussen mens en aarde bevragen. Dit jaar nam Van den Beuken deel aan het Arts / Science: Academy Honours Programme for Young Artists and Scientists van de KNAW.

Haar project Mapping the Sky is een cartografisch onderzoek naar het niet-fysieke en ondefinieerbare: hoe definieert de lucht zich als ruimte? Niet eerder is de lucht als een op zichzelf staande ruimte in kaart gebracht. In twee jaar tijd ontwikkelde Maud van den Beuken, in samenwerking met cartograaf Falco Joosten, een methode om de lucht te definiëren. Van den Beuken maakte een simulatie van de meest gebruikte satelliet waarmee het land in kaart wordt gebracht: Landsat 8 (NASA, USGS). Vanuit het land werd de lucht hiermee vastgelegd op exact dezelfde tijden en locaties als de Landsat dat van het land doet op een hoogte van 705 kilometer.

Wetenschappelijke velden: cartografie, geografie

Science Hotel
Vrijdag 28 september, 19.30 – 01.00 uur
Het programma van CBK Rotterdam is van 20.45 tot 22.00 uur.
Nhow Hotel, Wilhelminakade 137, Rotterdam

Meer informatie en aanmelden