Onthulling

15/09/2013 — 15/09/2013
25 LantarenVenster

Preview nieuw lichtkunstwerk Giny Vos


Speciaal voor het film- en muziektheater LantarenVenster heeft beeldend kunstenaar Giny Vos, in opdracht van het CBK Rotterdam, een lichtkunstwerk ontworpen, Light Gig. De monumentale installatie is te zien vanaf de Otto Reuchlinweg. Op 15 september 2014 vindt tijdens de afsluiting van de manifestatie 24 uur cultuur de eerste publieke preview van het nieuwe werk plaats.

Light Gig
Light Gig refereert aan het paard van Muybridge uit 1878. De Brit Muybridge bouwde een zoöpraxiscoop: een rondte waarin hij het dier liet rondrennen en fotografeerde. Dat leverde losse foto’s op en de illusie van bewegend beeld. Muybridge was een immigrant in Amerika, een Brit van Nederlandse komaf, die hielp om dé grote Amerikaanse kunstvorm, cinema, te ontwikkelen. Zo’n eerbetoon past bij een filmhuis maar ook is de Wilhelminapier een goede plek voor een ode aan een immigrant, aangezien deze locatie in de negentiende en twintigste eeuw een vertrekhalte was voor de Holland-Amerikalijn.

Met Light Gig wordt de filmische dimensie geopenbaard die in de grootstedelijkheid van de Wilhelminapier besloten ligt. Het kunstwerk wordt opgebouwd uit leds met extra sterke kristallen waardoor het niet achter de ruit lijkt te liggen maar erop, en heeft een felheid en snelheid waarmee het niet alleen het pand een ander uiterlijk geeft maar ook het aanzien verandert van de straat en van de pier.

Op 15 september, tijdens 24 uur cultuur, is het werk voor het eerst te zien, in testvorm: dan test Giny Vos welke choreografie, met versnellingen en vertragingen, het beste past bij het werk en de straat.

Giny Vos
De van oorsprong Rotterdamse beeldend kunstenaar Giny Vos (1959) woont en werkt in Amsterdam. Zij genoot haar opleidingen tussen 1985 en 1990 aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie in Amsterdam. Haar afscheid van Rotterdam bestond uit het iconische WORK TO DO een lichtinstallatie uit 1985 aan het Marconiplein. Zij bouwt al 25 jaar aan een indrukwekkend oeuvre dat voornamelijk in de openbare ruimte te zien is en gebaseerd is op licht en beweging. In 2004 ontving ze de Witteveen+Bos prijs voor Kunst+Techniek. In 2010 verscheen een monografie Singing in The Dark uitgegeven door Valiz.

LantarenVenster
In 2010 verhuisde LantarenVenster, het Rotterdamse jazzpodium en filmhuis, van zijn locatie in de oude binnenstad naar een nieuw gebouw op de Wilhelminapier, de Kop van Zuid. Deze nieuwe en veel grotere behuizing werd ontworpen door Alvaro Siza en BURO M2R maar miste voor de entree nog de grandeur en dynamiek die hoort bij dit roemruchte cultuurpodium en bij deze locatie vol zichtassen. Samen met het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam benaderde LantarenVenster kunstenaar Giny Vos, die voor hen een ontwerp maakte dat teruggrijpt op de oertijd van de filmgeschiedenis.

24 uur cultuur
Aan het eind van de manifestatie 24uur cultuur organiseert Rotterdam Festivals traditiegetrouw een feestelijke borrel ter gelegenheid van de opening van het nieuwe culturele seizoen. Antoinette Laan, wethouder van sport en recreatie, kunst en cultuur zal het nieuwe culturele seizoen officieel openen op zondag 15 september om 17.30 uur in de foyer van LantarenVenster. Op diezelfde avond start in LantarenVenster, i.s.m. Stichting Jazz International, het culturele seizoen om 20:00 uur met een filmconcert van het Metropole Orkest onder leiding van Ernst van Tiel, voor de vertoning van de filmklassieker L’Inhumaine van Marcel L’Herbier.

Meer informatie