Michiel Jansen, Arcades & Portalen, Rosestraat. Foto: Otto Snoek

Onthulling

24/04/2020
Online

Nieuw kunstwerk Rotterdamse Munt


De stadstuinen van Rotterdamse Munt openen op vrijdag 24 april om 12 uur via een live stream vijf nieuwe toegangspoorten, ontworpen door beeldend kunstenaar Michiel Jansen. Wethouder Kasmi verricht de opening.

CBK Rotterdam gaf Jansen in 2019 opdracht om de entrees te ontwerpen. Arcades & Portalen, de titel van het werk, is sinds deze week te aanschouwen aan de nieuwe locatie op Zuid aan de Rosestraat.

Vanwege de restricties omtrent de coronacrisis leent dit moment zich niet voor een grootse onthulling van Arcades & Portalen. Daarom live streamen wij deze zoals oorspronkelijk bedoeld op vrijdag 24 april om 12 uur.

Opening door de wethouder

Wethouder Saïd Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme) opent de kunstpoorten en Spoken Word artieste Carina Fernandes performt haar rhyme, die zij speciaal schreef voor het stadspark.

Rotterdamse kunst in de openbare ruimte

Rotterdamse Munt werkt voor dit project samen met BKOR/CBK Rotterdam. Een belangrijke pijler van CBK Rotterdam is kunst tot zijn recht laten komen in de publieke ruimte in Rotterdam waar bewoners van de stad ermee in aanraking komen. Deze samenwerking leent zich daar perfect voor. Een plek als de stadstuinen van Rotterdamse Munt, een oase op Zuid is een verademing in de concrete jungle die je op sommige plekken op Zuid tegenkomt.
Jansen maakt met Arcades & Portalen een architectonisch werk dat door de organische vormen tot zijn recht komt. Het biedt zowel symbolisch als letterlijk toegang tot de weelderige stadstuinen en staat in contrast met de noeste bouw van de Paperclip, het gebouw tegenover deze stadstuinen van Rotterdamse Munt.

Performance van Carina Fernandes

Rotterdamse Munt en CBK Rotterdam zien de tuinen als een specifieke plek in de stad waar je zowel filosofisch als poëtisch woorden aan kunt geven. Wervelwind, duizendpoot en spoken word artieste Carina Fernandes staat bekend als de Rotterdamse CEO voor Verspreiding van Positieve Energie en dat kunnen we onder de huidige omstandigheden allemaal gebruiken. Nadat Wethouder Kasmi de poorten heeft geopend, draagt ook Fernandes live haar rhyme voor.

Michiel Jansen

Michiel Jansen (1973) is afgestudeerd aan de Academie voor Kunst & Vormgeving in ’s-Hertogenbosch aan de afdeling beeldhouwen en andere media in 2000. Hij exposeert voornamelijk binnen Europa in galeries en onafhankelijke kunstruimtes. Zijn werk is te vinden in en aantal particuliere collecties en culturele organisaties in Nederland. Hij houd zich voornamelijk bezig met installaties, sculpturen en collages, gebaseerd op de ruimte waarin ze (of hij) zich bevinden of de materialen waarmee hij werkt. De materiaalkeuze, werkwijze en vormgebruik hebben een sterke link met architectuur, wat een gevolg kan zijn van zijn onafgeronde studie Bouwkunde in de jaren ’92 – ’94 in Eindhoven. Naast zijn kunstenaarschap is hij altijd bezig geweest met organiseren en produceren en heeft hij actief deel uitgemaakt van TAC in Eindhoven en de Nederlandsche Cacaofabriek in Helmond. Na zijn verhuizing naar Rotterdam heeft hij de SingerSweatShop opgericht, een kunstenaarspand midden in het centrum, met woon-, werk- en exposeermogelijkheden. In 2013 verhuisde hij tijdelijk naar Berlijn en bij zijn terugkeer in 2014 naar Rotterdam richtte hij zich weer full time op zijn eigen werk. Sinds 2016 is hij lid van van de kunstenaarsgroep If Paradise Is Half As Nice.

 

Dit toegepaste kunstwerk van Michiel Jansen is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam.