logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

NOA Waterpaviljoen

afgelast: 23/09/2020 - 23/10/2020
Locatie: Semiramistuin

Deze activiteiten zijn vanwege de huidige coronamaatregelen afgelast.

NOA, Nomadic Overnight Aquatecture, is een 9 meter hoog tijdelijk paviljoen dat in de Semiramistuin in Oosterflank (Prins Alexander) werd opgebouwd, op de plek die 6 meter onder het zeeniveau ligt. De pop-up ontmoetingsplek en cultuurpodium moest bezoekers uitdagen om stil te staan bij de gevolgen van klimaatverandering door middel van theatervoorstellingen, workshops en lezingen.

CBK Rotterdam droeg bij aan de realisatie van het paviljoen.

Over NOA

NOA staat voor ‘Nomadic Overnight Aquatecture’ en is ontworpen door Studio Kortmann. Het paviljoen is verplaatsbaar, snel op- en af te bouwen en heeft water als centraal thema. NOA is opgebouwd uit een stalen steigerconstructie, met een huid van wit gaasdoek. De wanden vangen daarmee vocht uit de lucht, wat vervolgens in de waterbak wordt verzameld. De witte gaasdoeken vormen samen een pixel-cloud ofwel een grote laag zwevende wolk opgebouwd uit blokken. Je loopt dus letterlijk met je hoofd in de wolken. De grote eyecatcher is de 6 meter hoge waterval die bezoekers doen beseffen hoe hoog de zeespiegel op die plek eigenlijk is.

Een breed programma (afgelast!)

NOA is meer dan alleen een paviljoen. Zo vinden er workshops, lezingen en een eigen theatervoorstelling, Het sprookje van Prins Alexander, plaats. Stichting Powerboat maakt deze voorstelling in samenwerking met journalist en schrijver Dore van Duivenbode die zich deels in het paviljoen afspeelt. De voorstelling start met een audiotour door de wijk, die uitkomt bij het NOA paviljoen waar bezoekers een aantal karakters uit de audiotour in levenden lijve ontmoeten. De tour is gebaseerd op verhalen van bewoners over hun verleden, hun heden en de mogelijke toekomst in de wijk.

#CBKRDAMMAAKTMOGELIJK

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office