Onthulling

21/09/2013
25 Kralingse Bos

Monument voor het Holland Pop Festival 1970


Ruim 40 jaar na dato krijgt Kralingen een monument ter ere van het Holland Pop Festival dat in 1970 plaatsvond in het Kralingse Bos. Op zaterdag 21 september 2013 om 17.00 uur vindt de onthulling plaats van het monument dat werd ontworpen door beeldend kunstenaar John Blaak.

Holland Pop Festival 1970
In het weekend van 26, 27 & 28 juni 1970 vond in het Kralingse Bos het eerste meerdaagse popfestival op het vasteland van Europa plaats. Geschat wordt dat er 100.000 mensen luisterden naar muziek van Canned Heat, Quintessence, East of Eden, Jefferson Airplane, Santana, Flock, Hot Tuna, Country Joe, Pentangle, Renaissance, Tyrannosaurus Rex, Al Stewart, CCC Inc., Byrds, Family, Dr. John the Nighttripper, Third Ear Band, Fairport Convention, Fotheringay, It’s a Beautiful Day, Soft Machine, Caravan, Pink Floyd en vele anderen tijdens deze drie dagen.

Monument
Met het beeld voor het Holland Pop Festival 70 wordt de herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis levend houden. Welke bezoeker aan het Kralingse Bos weet vandaag de dag nog wat voor historische gebeurtenis er op deze plek in 1970 plaats vond. Wie wordt er herinnerd aan de drie bijzondere dagen in juni van muziek, vrijheid en plezier.
Het kunstwerk houdt met haar beeldtaal dit historische feit levend. In het monumentale beeld herken je delen van de affiches uit 1970 en een sfeerbeeld van de enorme mensenmassa. Het CBK Rotterdam benaderde Zuliani Kunst en Terrazzo b.v. voor het vervaardigen van het beeld.

De onthulling
De onthulling aan de Plaszoom in Rotterdam wordt omringd door diverse activiteiten. Er is een officieel deel met een interview met de organisatoren van het popfestival in 1970, Georges Knap en Berry Visser, openingswoorden door Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam en Paulette Verbist, portefeuillehouder Welzijn, Cultuur en Stadswinkel van de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Aansluitend optredens van coverband Kbam met muziek van bands die indertijd op het Holland Popfestival gespeeld hebben en The Dutch Joe Cocker, The Kik, HeavyLight en DJ Bootsy Paul. Tussenact Toen was geluk heel gewoon met Sjoerd Pleijsier & Ids van der Krieke. Ook worden er beelden vertoond uit het Polygoon Journaal jaaroverzicht, de trailer Lost Footage, een documentaire over het Holland Popfestival 1970 van Ferri Ronteltap en fragmenten van de film Stamping Ground (1971) van Jason Pohland en George Sluizer. Ter afsluiting een optreden van Pink Project.

Het monument is een initiatief van de Stichting Kralingen en is mogelijk gemaakt door het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk, de Van der Mandele Stichting, Stichting Bevordering van Volkskracht, de Van Leeuwen Van Lignac Stichting en Mojo Concerts.