© Adrien Lucca

Onthulling

17/12/2018

Lichtkunstwerk metrostation Maashaven: Yellow-free zone – Adrien Lucca: opening en Z-Files #22


De Franse kunstenaar Adrien Lucca (Parijs, 1983) heeft een lichtkunstwerk ontworpen voor de hal van Metrostation Maashaven in Rotterdam, het metrostation dat ook wel ‘de entree van Zuid’ wordt genoemd.

Lucca deed dit in opdracht van Sculpture International Rotterdam in samenwerking met RET en Rib, een ruimte voor kunst in Rotterdam Zuid. Het kunstwerk wordt 17 december officieel onthuld, en is daarna dagelijks te zien in de hal van metrostation Maashaven. De opening wordt verricht door Maurice Unck, algemeen directeur van RET en Ümmühan Can, voorzitter Wijkraad Afrikaanderwijk. De onthulling wordt gevolgd door Z-Files #22, met een lezing door Adrien Lucca in de Maassilo, waarna Maziar Afrassiabi (directeur en oprichter Rib, adviseur SIR) met hem in gesprek gaat. Aansluitend is er gelegenheid om mee te eten in Cultuurwerkplaats Tarwewijk, vanaf 18:30 uur.

Programma
16:00 uur: Onthulling yellow-free zone, metrostation Maashaven
17:00 uur: Z-Files #22 – Adrien Lucca in Skylobby Maassilo (zaal open: 16:30 uur).
18:30 uur: Maaltijd in Cultuurcentrum Tarwewijk, Cillershoekstraat 1 (op 5 minuten lopen van de Maassilo)

Aanmelden
Wij willen u in verband met de beperkte capaciteit van de stationshal en Maassilo vragen of u zich aan wil melden voor de onthulling, lezing en/of maaltijd. Stuur een e-mail met de reservering voor de gewenste programma-onderdelen naar production@sculptureinternationalrotterdam.nl

Over het kunstwerk
Lucca’s kunstwerk, getiteld yellow-free zone, is een lichtinstallatie die de bestaande verlichting van de hal van het station door een speciaal wit licht vervangt. De  lampen, uitgevonden door Lucca, werken als een ‘analoog Photoshop-filter in real time’. Het witte licht van Lucca verwijdert de kleur geel uit alle lichamen en objecten die zich in de yellow-free zone bevinden en veroorzaakt zo een kleurverblindend effect. Sommige objecten worden intenser van kleur terwijl andere juist vitaliteit van kleur verliezen. Voor Lucca is het een serieus en magisch spel met licht en kleur dat de perceptie van de beschouwer ten opzichte van zichzelf en de wereld bevraagt. Het werk wordt deel van de kunstcollectie Sculpture International Rotterdam.

Over Adrien Lucca
Adrien Gary Lucca (Parijs, 1983) is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Brussel, waar hij kleur docent is aan École nationale supérieure des Arts visuels (ENSAV) La Cambre. Lucca bouwde in de loop der jaren een divers oeuvre op met tekeningen, prints, installaties en lezingen rond zijn wetenschappelijke onderzoek van licht -en kleurgebruik. Zijn werk combineert meetinstrumenten, computer algoritmes en de artistieke verbeelding. In 2010 en 2011 deed hij onderzoek aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Eerder dit jaar was werk van Lucca te zien in de tentoonstelling Mémoire #2 White light researches/white light demons/white light demos in Rib. Een recent werk van Lucca in de publieke ruimte is Soleil de Minuit in de Metro van Montreal in 2017.

Paleis Maashaven
In het gebied rond Metro Maashaven met de drie wijken Tarwewijk, Afrikaanderwijk en Bloemhof ontwikkelt Sculpture International Rotterdam de komende jaren in samenwerking met diverse lokale partners een meerjarenprogramma. Metrostation Maashaven vormt samen met de Maassilo het ankerpunt en centrale punt in dit gebied.  Als start van het programma Paleis Maashaven verplaatste Sculpture International Rotterdam dit jaar vier kunstwerken van het centrum van de stad rondom metrostation Maashaven: The Idler’s Playground van Cosima von Bonin staat nu tegenover het Metrostation aan het begin van de Afrikaanderwijk, en drie bronzen beelden zijn van de Coolsingel verhuist naar de semi-publieke binnentuin van Cultuurcentrum Tarwewijk. De opdracht aan Lucca is de eerste opdracht voor een nieuw werk voor dit gebied.

Metrostation Maashaven
Met het nieuwe kunstwerk van Adrien Lucca wil Sculpture International tevens de bijzonderheid van dit Metrostation aantonen en beschermen.  Het metrostation is geplaatst op een viaduct hoog boven de grond, gedragen door toelopende betonnen pilonen. Samen met de luchtbrug vormt het een indrukwekkend beeldbepalend bouwwerk aan de binnenhaven, voor het oog verbonden met de Maassilo. Het ontwerp van het station en het viaduct is van architect Cor Veerling (Amsterdam, 1926). Veerling was jarenlang hoofdarchitect bij de Rotterdamse Dienst Gemeentewerken en ontwierp veel Rotterdamse metrostations en onder andere de Rotterdamse Willemsbrug (1981). Zijn mede-ontwerpen aan de metrostations in Spijkenisse werden in 1986 bekroond met de Nationale Staalprijs.

Colofon
Dit kunstwerk is gerealiseerd in opdracht van Sculpture International Rotterdam in samenwerking met Rib, ruimte voor kunst en met RET. Het project kwam tot stand met financiele ondersteuning van RET, LMNO Brussel, Gemeente Rotterdam en BKOR. Sculpture International Rotterdam en BKOR zijn programma’s van CBK Rotterdam.