Onthulling

02/05/2017
Verlengde Nieuwstraat

HOMMAGE MARTEN TOONDER TERUG


Op dinsdag 2 mei – de 105de geboortedag van de in Rotterdam geboren striptekenaar Marten Toonder – keert het ‘Toondermonument’ van de Artoonisten terug in de stad. Het werk, formeel getiteld Hommage Marten Toonder, werd tijdelijk opgeslagen in verband met werkzaamheden aan de ondergrondse fietsenstalling bij Station Blaak. Het monument is gerestaureerd door de firma Zuliani. De onthulling vindt plaats op 2 mei a.s. aan de Verlengde Nieuwstraat (ter hoogte van de Markthal).

Marc Kleijnen, directeur van Strips! Museum voor het Beeldverhaal zal spreken over het meesterschap van Marten Toonder. De makers van het beeld, De Artoonisten, zullen met een theatrale act de nieuwe plek van het Toonderbeeld feestelijk inwijden. Na afloop volgt een feestje in het nabijgelegen stripmuseum.

Programma
14:00 uur: Aanvang onthulling Toonder Monument
15:00 uur: Gesprek met Toonder en Bommelkenner Rob van Eijck in Strips!
(op loopafstand in de Wijnbrugstraat 5)

Over het beeld
Dit kunstwerk is een hommage aan striptekenaar Marten Toonder, die 90 jaar werd op 2 mei 2002. Het beeld van ruim zes meter hoog bestaat uit een barokke klaver-vormige bank, waar vier bekende figuren uit de Toonder strips op tronen: markies De Cantecler, burgemeester Dickerdack, professor Sickbock en de schilder Terpen Tijn. Zij vertegenwoordigen vier krachtvelden in de maatschappij: filosofie, politiek, wetenschap en economie. Hier bovenuit torent een grote obelisk, aan vier zijden verlucht met reliëfs. De obelisk wordt bekroond door penseel en pen, symbolen voor Toonders tekenkunst en schrijverschap, een wereldbol, die refereert aan het fantastische universum van de strips, en Tom Poes, personificatie van de Rede.

Het was een diepe wens van de Artoonisten om hun kunstwerk compleet te maken met een literaire noot van Marten Toonder. De klavervormige bank van de Hommage aan Marten Toonder is na 15 jaar voorzien van een regel in goud van Markies de Canteclaer uit ‘De Verdwenen Heer’ (1968/1969) van Marten Toonder: “Zwarte stenen als overblijfsel van een decadent verleden, tegen het marmerblanke heden, waar de stille tranen wenen, van de bevrijde geest …”

Over de kunstenaars
De Artoonisten is een Rotterdams kunstenaarscollectief dat bestaat uit Hans van Bentem, Luuk Bode, Boris van Berkum aka DJ Chantelle en Pepijn van den Nieuwendijk. Zij verkondigden in 2001 bij Showroom MAMA een nieuwe stroming. Het Artoonisme ontleent beelden aan massamedia, verpakkingen, reclame en natuurlijk cartoons. Daaraan voegen ze fantastische elementen toe uit de sciencefiction of (hedendaagse) mythologie.

Nu te zien in STRIPS! Tom Poes en Heer Bommel – 75 jaar Literaire Lotgevallen
Tot en met 28 mei is in STRIPS! een grote tentoonstelling over Marten Toonders Tom Poes te zien, met nooit eerder vertoond origineel materiaal, filmcellen van de nooit afgemaakte eerste speelfilm en beelden van de kaskraker Als je begrijpt wat ik bedoel. Ook te zien: veel originele stroken van de krantenstrip met de avonturen van Tom Poes die vanaf 1941 in De Telegraaf werd gepubliceerd. Speciaal voor de onthulling krijgen bezoekers van Strips! op 2 mei 50% korting op deze tentoonstelling.