Manifestatie

16/04/2016
Kleinpolderplein

Flaneren op de Flyover


Op zaterdag 16 april is het Kleinpolderplein voor één dag een wandelpromenade. Een gedroomde toekomst voor een verkeersplein, georganiseerd door kunstenaarscollectief Observatorium en Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder. Samen organiseren ze deze dag om, via de verbeelding van de kunst, het verkeersknooppunt anders te beleven.

De droom van een autovrije snelweg werd geboren tijdens de herinrichting van het Kleinpolderplein in 2011. Omdat de A13 over ongeveer 10 jaar in onbruik zal raken, maakte Observatorium er een kunstwerk voor: flyover wandelpaden als voorbode op een nieuw (recreatief) gebruik van het plein; en een manier om het Kleinpolderplein in de toekomst te behouden als cultureel-erfgoed. BKOR, een programma van CBK Rotterdam, plaatste 15 sokkels onder de flyover voor verweesde beelden uit de stad.

Op 16 april 2016 is de snelweg alvast eenmalig een ééndagspark met uitzicht op de toekomst. Via de kunst; muziek, performance, lezingen en andere activiteiten wordt de verbeelding van het verkeersknooppunt als stadspark tot leven gebracht. Telkens in blokken van twee uur kan een grote groep het tijdelijke park op de flyover in. Je koopt een kaartje en kan rustig wandelen, meedromen en uitkijken over de stad. Elk tijdsblok is geprogrammeerd met verschillende activiteiten. Motel Mozaïque brengt bijzondere muzikanten naar de snelweg, ook zij vonden een aansluiting in de ervaring van het Kleinpolderplein en vertalen deze in hun muziek.

Op de website van het KleinpolderpleinPARK vindt u het volledige programma en namen van participeren kunstenaars en artiesten. Deelnemende kunstenaars zijn: Observatorium, Moniek Driesse, Yvonne Beelen, Maidie van den Bos, Rob Sweere en Denise Collignon samen met Mariëtte Kamphuis als Veld & Vaas en Mark Pimlott in de debatreeks Space Invaders van De Dépendance.

Flaneren op de Fly-over maakt deel uit van Rotterdam Viert de Stad en wordt mede mogelijk gemaakt door CBK Rotterdam.

RVDS_Logo_NL_B_05_Jpeg