logo_cbk

CBK Rotterdam

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

logo_tent logo_sir logo_bkor logo_artoffice

ACROSS THE WAY WITH

11/05/2020 - 29/06/2020
Locatie: Online

Across The Way With… is een groeiende reeks informele lezingen van, met en over intimiteit in het publieke domein.

Met lezingen door Hannah Black, Dean Bowen, Fayen D’Evie, Elizabeth Boon, & Sofia Lo Bianco, Dehlia Hannah & Nadim Samman, Jason Hendrik Hansma, Gordon Hall, Çağlar Köseoğlu, Élisabeth Lebovici, Sonya Lindfors, Raqs Media Collective, Sarah Rifky, Matthew Stadler, Isabelle Sully, Eloise Sweetman, Abdullah Qureshi en anderen die zullen volgen.

Om de maandag verschijnt er een nieuwe lezing op http://shimmershimmer.org/across-the-way-with

Lauren Berlant beschrijft in haar essay Intimacy: A Special Issue hoe iedereen denkt te weten hoe intimiteit dient te worden gebezigd. Desondanks is intimiteit iets dat gemakkelijk verkeerd wordt geïnterpreteerd. Intimiteit is verontrustend, vluchtig en uitdagend om te bespreken, in het bijzonder en voornamelijk in de uitvoering ervan.

Shimmer en PUBLICS verkennen de duistere kant van intimiteit door de woorden van artiesten, dichters, filosofen, curatoren en anderen van over de hele wereld te verwelkomen. Een verkenning waarbij we onze gasten en het publiek samenbrengen, door middel van intimiteit, in een tijd waarin racisme, oorlog en hebzucht ons leven binnendringen en waarin openbare intimiteit een politieke daad van openheid is geworden. We willen intimiteit uitdagen en verder kijken dan het conventionele begrip van intimiteit als ‘alleen’ het ‘persoonlijke’. In plaats daarvan beschouwt het programma intimiteit als een medium voor een heroverweging van de gemeenschapszin en de zorg die ‘wij’ als moderne mensen in een gedigitaliseerde samenleving voor elkaar dragen.

Tijdens dit programma wordt nagedacht over de textuur in een stem, het ritme van een lichaam, de poëtische en artistieke vormen van het geschreven woord en hoe deze vormen van intimiteit een publieke stem zouden kunnen krijgen. Samen creëren we een ruimte die zowel publiek als intiem is, digitaal en analoog, met afstand en in nabijheid. We kiezen ervoor om een online platform te creëren als ondersteuning voor het voorlezen aan anderen en met anderen. Voor het publiek gaat het om de intieme ervaring van voorgelezen worden; de ervaring van de intieme textuur van de stem, het ritme van de ademhaling en de gedigitaliseerde stem die naar je toe stromen. Op deze manier, in plaats van een ‘leesgroep’ te creëren voor discussie, creëren we een ruimte voor de telefoon in de broekzak die op het werk wordt gehoord, in de keuken, of de laptop die naar mee naar bed wordt genomen.

Across The Way With… is een bron, een plek om na te denken, om de mogelijkheden van toegankelijkheid uit te werken. Een plek die voorbij onze netwerken en muren reikt.

Across The Way With … is ontwikkeld en georganiseerd door Shimmer en maakt deel uit van het doorlopende Parahosting-programma van Publics. In dit programma ondersteunt Publics de realisatie van projecten door anderen en functioneert als een verkennende werkruimte voor hun curatoriële initiatieven in samenwerking met Publics. Parahosting is een praktijk van luisteren naar en zorgen voor paraguests, para-sites en para-instituten.

Across The Way With… wordt ondersteund door het Together Alone project van de Finse Culturele en Academische Instituten, Creative Industries Fund NL en CBK Rotterdam.

TENT  is het platform voor hedendaagse kunst in de context van Rotterdam met tentoonstellingen, nieuwe producties, educatieprojecten, performances en events met makers uit de stad en daarbuiten.
Naar website TENT

Sculpture International Rotterdam beheert de internationale beeldencollectie van Rotterdam, brengt deze onder de aandacht en ontwikkelt een grootstedelijk internationaal kunstbeleid.
Naar website SIR

Bospoldervos, Florentijn Hofman, Schiedamseweg, 2020. Foto: Otto Snoek

BKOR beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR adviseert de gemeente, burgers en kunstenaars over het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken.
Naar website BKOR

Art Office bemiddelt, informeert en ondersteunt Rotterdamse beeldend kunstenaars t.a.v. hun beroepspraktijk. Voor kunstenaars, instellingen en particulieren.
Naar website Art Office