Lezing/debat

08/02/2014
Nieuwe Binnenweg 75

40 jaar Chileense vluchtelingen en solidariteit


Chileense muurschilderbrigades in Rotterdam

In de jaren zeventig van de vorig eeuw werden bezoekers van Rotterdam op het plein voor het Centraal Station begroet door een Chileens monument, beschilderd als protest tegen de militaire dictatuur van Pinochet in Chili. De beelden waren in 1975 gemaakt door de schildersbrigade Luís Corvalán, een groep Chileense kunstenaars in ballingschap die door Europa reisden met hun kwasten, verf en de symboliek van hun antifascistische strijd als vaandel.

Tussen 1975 en 1977 hebben verschillende schildersbrigades van Chileense kunstenaars in Rotterdam muurschilderingen gemaakt, op uitnodiging van onder andere de Rotterdamse Kunststichting. Van de werken uit deze jaren zijn vandaag alleen de beelden op de pilaren van metrostation Zuidplein, beschilderd in 1976, overgebleven. Vanaf de jaren tachtig tot nu toe bleven in Rotterdam woonachtige Chileense kunstenaars de muren van de stad als communicatiemiddel gebruiken. Onder hen Julio Moreno Robles en Juan Heinsohn Huala, maar vooral Jorge Kata Nuñez, die circa zestig muurschilderingen in het hele land heeft gemaakt.

Op zaterdag 8 februari, vanaf 15.00 uur, vertellen Siebe Thissen, auteur van het boek Mooi van Ver – Muurschilderingen in Rotterdam, en kunstenaar Hans Abelman, in de jaren zeventig betrokken bij de Chileense brigades in Rotterdam en auteur van het boek Venceremos! Chileense schildersbrigades, over de ontwikkeling van muurschilderingen in Rotterdam en de bijdrage daaraan van Chileense kunstenaars.
De lezing wordt geïllustreerd met fotomateriaal uit de laatste 40 jaar en vindt plaats in de Kunstuitleen, Nieuwe Binnenweg 75, Rotterdam.

Op donderdag 13 februari organiseert Stichting Zona Franca, in samenwerking met Radar, Kenniscentrum Diversiteit, Rotterdam en Dona Daria Kenniscentrum Emancipatie, een symposium over de opvang van vluchtelingen in de jaren zeventig en nu. De kernvraag van deze avond is: hoe kunnen we de bagage van vluchtelingen het beste uitpakken?

Deelnemers aan dit symposium zijn: Jan Pronk, Roswitha Weiler, Han Entzinger, Elena Fredes en Mohamed Bibi. Het symposium vindt plaats in Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam. Inloop 19.30 uur. Aanmelden bij Juan Heinsohn Huala, info@zonafranca.nl.

De Rotterdamse activiteiten rondom het project 40 jaar Chileense vluchtelingen en solidariteit worden gesteund door Kunstuitleen Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Kenniscentrum Diversiteit, Dona Daria: Kenniscentrum Emancipatie, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en Stichting Vluchtelingen Organisaties Rijnmond (SVOR).