Foto door Jannes Linders

10 jaar ‘It’s Never Too Late to Say Sorry’

Het werk van het Scandinavische kunstenaarsduo Michael Elmgreen en Ingar Dragset op de Coolsingel vierde op 26 mei haar tienjarig jubileum. In opdracht van Sculpture International Rotterdam (SIR) ontwikkelden zij het werk It’s Never Too Late to Say Sorry in 2011 en de onthulling ervan viel samen met de opening van de eerste grote overzichtstentoonstelling van het kunstenaarsduo in Nederland: The One And The Many in de Onderzeebootloods in Rotterdam.

Over het werk

It’s Never Too Late to Say Sorry haakt in op de conventies van de kunstwereld. In een vitrine, vaak in steden te vinden als display van winkeliers, staat geen kunstwerk, maar een megafoon waarmee een zowel persoonlijk, politiek, als alledaags appel aan het terloops passerende publiek wordt gedaan. Een ‘powerless gesture’ kun je het noemen. Het beeld is geplaatst voor het voormalige hoofdpostkantoor op de Coolsingel, een grote lege ruimte – met als decor de robuuste, statige panden van stadhuis en postkantoor – waar dagelijks veel mensen langslopen. Tijdens de verbouwingen van de Coolsingel werd het beeld tijdelijk verplaatst, maar staat inmiddels weer terug op de originele plek.

Wim Konings al tien jaar lang ‘de roeper’

It’s Never Too Late to Say Sorry maakt deel uit van het kunstprogramma van SIR voor de Coolsingel-as. Op de Coolsingel staat een belangrijk deel van de Rotterdamse collectie van moderne, internationale kunstwerken. Het kunstwerk bestaat uit een zorgvuldig vormgegeven, museale vitrinekast met daarin een gepolijste, roestvrijstalen megafoon op een granieten sokkel. Iedere dag verschijnt er een man (Wim Konings) bij de vitrine, opent het deurtje, pakt de megafoon er uit en schalt over de Coolsingel: “It’s never too late to say sorry”. Deze performance werd vanaf de opening iedere dag voor drie jaar lang herhaald om klokslag 12 uur in de middag. Sinds 2014 herhaalt Konings deze performance met vaste prik op woensdagmiddag, inmiddels al tien jaar lang! Op 26 mei werd Konings hiervoor in het zonnetje gezet.

Meer over Konings leest u in dit artikel van De Volkskrant

It’s Never Too Late to Say Sorry from SIR on Vimeo.

Elmgreen & Dragset

Michael Elmgreen (1961) en Ingar Dragset (1969) leven en werken in Berlijn. In de loop van hun carrière hebben zij zich toegelegd op de manier(en) waarop kunst wordt gepresenteerd en ervaren kan worden. In hun sculpturen en installaties geven zij opnieuw vorm aan het bekende met een hen kenmerkende humoristische benadering. Ze putten daarbij uit de domeinen van performance en architectuur, institutionele kritiek en de sociale politiek. Met hun werk roepen ze vragen op omtrent de sociale ruimtes en modellen zoals we die kennen, en doorkruisen het kritiekloos omarmen van de status quo.

Coolsingel Art Walk

Een wandeling langs de vernieuwde Coolsingel, die nu meer ruimte biedt aan fietsers, wandelaars en bezoekers. Publieke kunst en fraai teruggeplaatste kunstwerken, uit de stadscollectie en Sculpture International Rotterdam, staan centraal. Er is aandacht voor de geschiedenis en de toekomst van deze boulevard, voor architectuur, stadsontwikkeling en groen. Performer Wim Konings hervatte op 26 mei (zijn 10-jarig jubileum als omroeper) zijn schone taak. Door de grote glimmende megafoon – een kunstwerk van het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset – klinkt weer de magische boodschap, ‘It is never too late to say sorry!’

Deelnemen aan de Coolsingel Art Walk? Lees er hier meer over!

Publicatiedatum: 27/05/2021