TENT Online Cinema

De komende weken presenteert TENT Online Cinema een reeks film en videowerken van Rotterdamse kunstenaars. Iedere week wordt er een nieuw werk gepresenteerd en ieder werk wordt twee weken vertoond, zodat je het nog eens kunt zien of aan anderen kunt aanraden.

Tip voor een optimale kijkervaring: doe de gordijnen dicht, luister met koptelefoon voor ideaal geluid, schenk jezelf wat te drinken in en ga er echt voor zitten!

Het eerste werk is een ode aan Rotterdam tijdens de lockdown: Onder de Vleugel (Under the Wing), gemaakt door kunstenaar Iratxe Jaio en haar 11-jarige zoon Iñaki die wekenlang niet naar school kon vanwege de pandemie. De film is geïnspireerd door Wings of desire van Wim Wenders. Een mysterieuze jongen klimt over de daken van Rotterdam om naar de mensen onder hem te luisteren en notities te maken van hun gedachten op vellen papier. Deze zijn omgevormd tot gefluister van verschillende mensen die reageren op een oproep via social media. Meer dan 200 fluisteringen zijn opgenomen, in allerlei talen, alsof de wereld aan de kunstenaar en haar zoon wil laten weten dat ze niet alleen zijn in hun gevoel van isolatie.

Het tweede werk heet Scent of Economic LossEen vier en een halve minuut durend werk in het Engels van kunstenaar, designer en schrijver Coltrane McDowell.
In 2020 zorgde de pandemie ervoor dat al het luchtverkeer en groepssamenkomsten gecanceld werd. Dit had een gigantisch effect op de multimiljarden industrie van de bloemensector. Toen de vraag naar bloemen kelderde in het grote veilinghuis van Aalsmeer in Nederland, zorgde dat voor een rimpeleffect in landen als Kenia. Binnen een mum van tijd waren duizenden mensen werkloos en werden duizenden bloemen op dagelijkse basis weggegooid. De rozen-industrie, een van de grootste export industries in het land, bevond zich in een grote crisis.

Publicatiedatum: 01/04/2021